K soudu s uhlobarony přijde vypovídat na 120 svědků

Hradec Králové - V případu údajného tunelování Ostravsko-karvinských dolů (OKD) by u Krajského soudu v Hradci Králové mělo v dalších měsících vypovídat přibližně 120 svědků. Soud dnes jednání odročil na 2. února. Celé hlavní líčení by mohlo trvat zhruba do poloviny letošního roku. Žaloba viní bývalé majitele dolů Viktora Koláčka a Petra Otavu a někdejšího místopředsedu představenstva OKD Jana Przybylu ze zneužívání informací v obchodním styku. V případě prokázání viny mužům hrozí pět až 12 let vězení.

„Délka procesu bude záviset na docházce svědků a na tom, jak dlouho bude trvat vypracování případných dalších znaleckých posudků,“ uvedl mluvčí soudu Michal Strnad. Další jednání ale zřejmě proběhne bez bývalého majitele dolů Viktora Koláčka a někdejšího místopředsedy představenstva OKD Jana Przybyly, kteří soud požádali, aby se řízení konalo bez nich.

Trojici žaloba viní z toho, že pro sebe a svoji firmu Karbon Invest získali na úkor firem OKD a Českomoravské doly (ČMD) majetkový prospěch 2,1 miliardy korun. Všichni tři obžalovaní v pondělí při zahájení procesu vinu odmítli a využili svého práva nevypovídat. Soudce tak přečetl jejich výpovědi na policii v letech 2003 a 2004. Ve čtení listinných důkazů soud pokračoval v úterý i dnes. Údajně poškozené firmy OKD a ČMD se ale v průběhu přípravného řízení s požadavkem na náhradu škody nepřihlásily. Tvrdí, že jim žádná škoda ze smluv nevznikla.

Stíhání uhlobaronů policie zahájila v listopadu 2003. O rok později Koláček a Otava prodali doly multimilionáři Zdeňku Bakalovi. Firma ČMD zanikla v roce 2005, OKD zanikla o rok později. Těžařské a další aktivity dolů nyní zastřešuje nizozemská společnost New World Resources. Pod ní spadá i nová důlní společnost OKD, na níž přešly všechny hlavní těžební aktivity zaniklé OKD.

Budova OKD
Zdroj: ČT24