Skoro dvě stovky lidovců už podpisem potvrdily, že nesouhlasí s odvoláním Kalouska

Brno - Téměř 180 lidovců z různých krajů už podepsalo takzvanou Tříkrálovou výzvu členů KDU-ČSL, která nesouhlasí s usnesením předsednictva KDU-ČSL o návrhu odvolat lidovce Miroslava Kalouska z funkce ministra financí. Výzva současně kritizuje místopředsedu strany Davida Macka za to, jak se v minulých dnech proti Kalouskovi postavil. Macek v médiích zveřejnil, že strana uvažuje o Kalouskově odvolání. Špičky jihomoravské KDU-ČSL budou o Kalouskově účasti ve vládě jednat ve čtvrtek, v pátek pak celostátní výbor i celostátní konference strany. Ve výboru má převahu Kalousek, v konferenci zase šéf strany Jiří Čunek. Lidovci navíc nejsou jednotní v tom, který orgán má nad kterým převahu.

„My, níže podepsaní, nesouhlasíme s usnesením předsednictva KDU-ČSL o návrhu na odvolání Miroslava Kalouska z funkce ministra financí. Považujeme toto rozhodnutí za účelové a politicky neprofesionální, poškozující zájmy České republiky v době jejího předsednictví EU, a tím poškozující obraz KDU-ČSL před naší a evropskou veřejností,“ píše se ve výzvě. „Chceme vyslat předsednictvu silný signál, že v tomto směru má členská základna silný a odlišný názor od předsednictva KDU-ČSL,“ řekl člen organizace KDU-ČSL v Chýnově.

„Zásadně“ výzva protestuje proti způsobu prezentace Macka, který svým vystoupením podpořil předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka. „Myslíme si, že forma a způsob, který zvolil, škodí zájmům KDU-ČSL. Je to politicky neprozíravé jednání a je vedeno osobními zájmy,“ uvádí na Mackovu adresu výzva. Podle ní každý nemusí s Kalouskem vždy souhlasit a už vůbec nemusí být jeho obdivovatelem, „nicméně každý ministr financí by si po úspěšném rozpočtovém roce zasloužil minimálně uznání od své vlastní strany. On se bohužel dočkal opaku.“ Macek ale kritiku odmítl. „Výzvu podepsali lidé, kteří mají blízký vztah k panu Kalouskovi. Podporovali také ve volbě prezidenta Václava Klause. V tom se s nimi rozcházím,“ řekl serveru iDnes.cz.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Topolánek stojí za Kalouskem 

Odchod Kalouska z kabinetu si přeje předseda lidovců Jiří Čunek. Toho by ale zase z vlády nejraději dostal premiér Mirek Topolánek. Někteří poslanci KDU-ČSL ale hrozí, že pokud premiér Čunka z vlády vyhodí, ztratí tím i jejich hlasy. „Rozhodně bych se necítil vázán koaliční smlouvou, kterou by pan premiér takovýmto způsobem vypověděl,“ prohlásil například poslanec Tomáš Kvapil. Premiér ale už avizoval, že odpovědnost za výměny ve vládě nese podle ústavy on a nenechá si ji vzít.