Zlínští strážníci dostali za neposkytnutí pomoci podmínku

Zlín - Okresní soud ve Zlíně už podruhé potrestal dva bývalé městské strážníky Romana Šišku a Tomáše Sháněla. Za neposkytnutí pomoci jim vyměřil sedmiměsíční tresty, podmíněně odložené na 16 měsíců. Podle soudce nepomohli 2. října 2005 opilému a vážně zraněnému Vojtěchu Janochovi z Rackové na Zlínsku. Dvaačtyřicetiletý muž tehdy do rána v křoví v centru Zlína zemřel. Okolnosti, za jakých muž zemřel, se dodnes nepodařilo plně objasnit. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se odvolala, obžalovaní si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Do případu přinesl nové skutečnosti dnes slyšený svědek Tomáš Šmíd, který byl se Shánělem v říjnu 2005 ve vazební věznici. Sháněl si mu údajně stěžoval na mladšího kolegu, jenž prý poškozeného zbil a zkopal. „Dnes u hlavního líčení zaznělo konkrétní podezření, kdo způsobil smrt Vojtěcha Janocha. Svědek ve své výpovědi označil konkrétní osoby,“ uvedla státní zástupkyně, která navrhovala postoupení věci krajskému soudu a překvalifikování obvinění na ublížení na zdraví s následkem smrti. 

Sháněl ale výpověď v minulosti třikrát trestaného Šmída označil za lživou a za nevěrohodného měl svědka i soudce. Ten ale nevyšel vstříc ani obhajobě, která opětovně žádala zprošťující rozsudek. Podle advokátů strážníků nebylo prokázáno, že se stal skutek, za který jsou jejich klienti stíháni. Obžalovaní odmítli u soudu vypovídat, při výslechu na policii však vinu jednoznačně popřeli a nad Janochovým úmrtím vyjádřili lítost.

Vinu neprokázal ani záznam z kamerového systému

Roman Šiška a Tomáš Sháněl v noci 2. října 2005 vyvedli opilého Janocha z baru v centru Zlína a údajně mu řekli, aby šel domů do Rackové. Podle nich si muž ani nestěžoval na žádné zdravotní potíže. Druhý den ráno ale našel Janocha mrtvého v nedalekém křoví náhodný chodec. Pitva prokázala, že zemřel na následky těžkých zranění spojených s vnitřním krvácením.

Kriminalisté od počátku podezírali právě Sháněla se Šiškou, kteří jako poslední viděli Janocha živého. Oba ale popírají, že by mu jakkoli ublížili. Policie původně v říjnu 2005 strážníky obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti a zneužití pravomoci veřejného činitele. Sháněl i Šiška skončili ve vazbě, jejich vinu ale neprokázal ani záznam z kamerového systému.

Státní zástupce tedy původní obvinění překvalifikoval z ublížení na zdraví na neposkytnutí pomoci, za což jim soud v dubnu loňského roku uložil sedmiměsíční podmíněný trest. Státní zástupkyně i oba muži se ale proti rozhodnutí soudu odvolali. Okresní soud ve Zlíně nyní předchozí verdikt potvrdil.