Krajští lidovci se zastali Kalouska, žádají Čunkovu rezignaci

České Budějovice - Jihočeští lidovci dnes při mimořádném zasedání předsednictva krajského výboru KDU-ČSL podpořili Miroslava Kalouska ve funkci ministra financí. Zároveň vyzvali Jiřího Čunka k rezignaci na post místopředsedy vlády a ministra a také k odstoupení z funkce předsedy KDU-ČSL. Za Kalouska se postavili také lidovci z Plzeňského a Středočeského kraje. Čunek si však rezignaci nepřipouští a obvinil Kalouska ze spiknutí s premiérem Mirkem Topolánkem.

Jihočeši nesouhlasí s rozhodnutím předsednictva strany o návrhu na Kalouskovo odvolání. Podle nich vede k oslabení pozice KDU-ČSL a v konečném důsledku i pozice České republiky jako předsednické země Evropské unie. „Výtky na adresu ministra Kalouska daleko překračují rámec KDU-ČSL a skutečně mají celospolečenský a celoevropský dosah,“ uvedl předseda krajského výboru strany Vladimír Pavelka.

Také lidovci v Plzeňském kraji se s přáním Kalouskova setrvání ve vládě přidali ke svým stranickým kolegům v dalších regionech. „Předsednictvo krajského výboru KDU-ČSL zásadně nesouhlasí s odvoláním Miroslava Kalouska z postu ministra financí,“ uvedli v písemném prohlášení.

Lidovci se neshodnou, kdo má jít z vlády ven (zdroj: ČT24)

Martin Kopáček, tajemník plzeňské KDU-ČSL:

„Problémy s důvěrou koaliční vlády nespočívají v práci ministrů KDU-ČSL.“

„Předsednictvo krajského výboru KDU-ČSL doporučuje delegátům celostátní konference, aby podpořili taková řešení, která zaváží vedení KDU-ČSL k pokračování koaliční spolupráce a k racionálnímu řešení vzniklé situace,“ citoval krajský tajemník KDU-ČSL Martin Kopáček z prohlášení. Podobně se vyjadřují také lidovci ze středočeské krajské organizace. Naopak královéhradecká organizace by neodvolala ani jednoho z nich.

Lidovce čekají krušná jednání 

Širší vedení koaliční KDU-ČSL bude v pátek diskutovat o úterním usnesení předsednictva strany, že z vlády má odejít podle premiéra úspěšný  ministr financí Kalousek. Jednání třicetičlenného celostátního výboru a devadesátičlenné celorepublikové konference by se tak mohlo stát katalyzátorem změn v koaliční vládě premiéra Topolánka.

Kalouska, za kterého se Topolánek jasně postavil, si přeje z vlády dostat
její místopředseda Čunek. Svým postupem však způsobil nevoli části členské základny. Čunek tvrdí, že o Kalouskově odchodu uvažoval už dávno a Topolánkův návrh, aby raději vládu opustil on sám, je jen protitahem druhé strany sporu.

Mezi Kalouskem a Čunkem létají blesky

Spor mezi oběma politiky nabírá obrátek. „Můj projekt je, že jsme svébytnou stranou, která má jít do voleb samostatně, má být hrdá, má se nebát,“ vzkázal Čunek Kalouskovi a Topolánkovi s tím, že ví, že si domlouvají budoucí volební spojenectví lidovců a ODS. To ale premiér důrazně popřel, neboť ho prý zajímá pouze jeho odpovědnost za vládu a ne Čunkovy představy.

Čunkovi ještě premiér vzkázal, že ho z vlády nechce vyhodit kvůli jeho minulým aférám, ale prostě proto, že je špatný. Například Evropská komise prý chce prověřit, jak Česko kontroluje nakládání s unijními penězi, což je jeden z Čunkových úkolů. Čunek ale věří, že vše premiérovi vysvětlí a štěstí se nakonec obrátí na jeho stranu.