Na silnicích se místy vyskytuje zledovatělá vrstva sněhu

Jihlava/Olomouc/Plzeň  - Silnice první třídy jsou většinou holé a vymrzlé, na cestách nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V noci spadly teploty až pod mrazivou dvacítku. Na většině území kraje Vysočina jsou vozovky druhé a třetí třídy pokryté zledovatělou vrstvou sněhu krytou posypem. Hlavní tahy, včetně dálnice D1, jsou suché, vymrzlé. Mlha snižuje viditelnost zejména na Olomoucku, Pardubicku a místy také na Vsetínsku. Havárie dvou kamionů komplikuje od rána provoz na 118. kilometru u Velkého Beranova na Jihlavsku.

Mlha na Olomoucku snižuje řidičům viditelnost

Snížená viditelnost je i na rychlostní komunikaci R 35 mezi Olomoucí a Litovlí.

„Chemicky ošetřené silnice by vzhledem k velkému mrazu mohly znovu namrzat,“ upozornil dispečer. Přemrzlá kaše leží i na silnicích první třídy ve vyšších polohách regionu, například na Šumpersku, kde je po ránu teplota minus 18 stupňů. Silnice udržované inertním posypem jsou pokryté ujetou vrstvou sněhu.

Silnice v Plzeňském kraji jsou holé, na Šumavě s ujetým sněhem

Po několikadenních mrazech je většina silnic i dálnice D5 v Plzeňském kraji holá, suchá a vymrzlá, pouze na severním Plzeňsku mohou mít místy vlhký povrch. Řidiči by měli přesto věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Na Šumavě leží na silnicích většinou zledovatělá vrstva ujetého sněhu ošetřená posypem, informují silničáři.

U Litomyšle čeká řidiče souvislá mlha

Řidiče na silnicích v Pardubickém kraji může dnes potkat rozbředlý i zledovatělý sníh a také mlha. Na zhoršenou viditelnost silničáři upozorňují v úseku silnice I/35 u Gajera za Litomyšlí. Zledovatělé úseky se vyskytují v Železných horách na silnicích druhé a třetí třídy. Vrstva ujetého sněhu je na vedlejších tazích Žamberecka, Svitavska, Skutečska, Moravskotřebovska, Hlinecka a z části také na Vysokomýtsku. Se zbytky rozbředlého sněhu by řidiči měli počítat na Pardubicku, Orlickoústecku a v okolí Lanškrouna.

Na Kladensku a Rakovnicku komplikuje jízdu souvislá mlha

Silnice ve středních Čechách jsou sjízdné, kvůli nízkým teplotám však mohou namrzat. Na Kladensku a Rakovnicku navíc komplikuje jízdu souvislá mlha. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Jihočeské silnice jsou sjízdné, na Šumavě bylo minus 24 stupňů

Silnice první třídy na jihu Čech jsou holé a vymrzlé, na cestách nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V noci spadly v kraji teploty až pod mrazivou dvacítku. V Horské Kvildě na Šumavě, kde bývají velké mrazy často, teploměr v noci ukázal minus 23,8 stupně. Vymrzlé vozovky mohou klouzat, proto je třeba jezdit se zvýšenou opatrností, informovali silničáři a meteorologové.