Mrazivé počasí je pro řidiče velkým nebezpečím

Praha - Mrazivé počasí, teploty k minus dvaceti stupňům Celsia a námraza neprospívají autům a vytváří nebezpečné situace v silničním provozu. Řidiči by si tedy měli dávat pozor nejen na silnicích, ale i při startování svých vozů.

Podle tiskového mluvčího českého automotoklubu Pavla Kuchálika by měli řidiči v autě vozit startovací kabely pro případ, že ve startovací baterii přes noc ztuhne elektrolyt. Nastartují pak s pomocí jiného auta. Roztlačování není vhodné zvláště pro novější auta, která byla vyrobena kolem roku 2000 a později.

Majitelé aut s naftovými motory musí také počítat s tím, že nafta zamrzá dřív než benzín. I když by mělo být aditivum, které pomáhá naftu rozmrazit, už její součástí, dopravní experti doporučují, aby ho řidiči měli i zvlášť. V krajním případě mohou do nafty nalít i velmi malé množství benzínu.

Rozhovor s Pavlem Kuchálikem (zdroj: ČT24)

Motor novějších aut poškozuje i to, když ho řidič kvůli zahřátí nechává jet na prázdno. Daleko vhodnější je auto pomalu rozjet. „Doporučuje se startovat se sešlápnutou spojkou a plyn přidávat velmi opatrně,“ vysvětluje Kuchálik.

V mrazivém počasí je také žádoucí obzvlášť dbát na bezpečnost. „Dobré je očistit před jízdou všechna okna, protože vidět a být viděn je jednou ze zásad bezpečné jízdy,“ dodává Kuchálik.

Pokud chce řidič předjíždět v mrazivém počasí a náledí, měl by být zvlášť opatrný. Na místech, kde je sníh a náledí, by se měli řidiči vyvarovat přílišnému brzdění, nebo přidávaní plynu, zapomenout by měli i na prudké otáčení volantem.