Zelení žádájí výměnu ministrů u všech koaličních stran, Stehlíkovou má nahradit Kocáb

Praha - Nejmenší vládní strana je roztrpčena, že premiér Mirek Topolánek už nepovažuje rekonstrukci kabinetu za důležitou. Premiérovy výroky v dnešních Otázkách Václava Moravce, že výměna ministrů už není na pořadu dne a že lidovecká křesla se možná ani měnit nebudou vůbec, považují zelení za nešťastné a nesolidní. Zelení trvají na tom, aby se výměna týkala všech koaličních stran. Na jednání Republikové rady se rozhodli, že kabinet opustí ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková a že kandidátem na její post je hudebník Michael Kocáb, který sice není členem zelených, ale v podzimních volbách byl na jejich kandidátce do Senátu v Praze 1.

Premiér Topolánek v dnešních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že rekonstrukce vlády není na pořadu dne. Se změnami prý otálel už příliš dlouho. Topolánek v Otázkách také řekl, že pokud se lidovci usnesou na tom, že žádné změny nejsou v řadách jejich ministrů třeba, dělat je nebude. Šéf zelených Martin Bursík kromě toho kritizoval i složení Národní ekonomické rady vlády, ve které je deset zástupců akademické i podnikatelské sféry, ale žádný za zelené.

„Přicházím jaksi v tomto ohledu poněkud roztrpčen, jak co do výroků a postoje premiéra a bagatelizace toho tématu, tak i co do jeho aktivity ve věci sestavení vládní ekonomické rady, protože o žádnou vládní radu nejde. Je to rada, kterou sestavil premiér, my jsme tam žádný prostor nedostali a hodlám s ním hovořit o tom, aby nám tam prostor také udělal,“ řekl Bursík ještě před jednáním Republikové rady. Jeho strana by chtěla zapojit do rady ekonomy, kteří by tam promítli českou obdobu plánu nadcházejícího amerického prezidenta Baracka Obamy na vytvoření „zelených pracovních míst“.

ODS by měla vyměnit Řebíčka a Julínka, míní zelení

Předseda zelených zároveň vyzval nejsilnější ODS, aby předložila konkrétní návrh na výměnu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a ministra dopravy Aleše Řebíčka. Dodal, že SZ odmítá Topolánkův návrh, aby přepustila resort lidských práv lidovcům. „Ochrana lidských práv a menšin je jednou z hlavních priorit zelených,“ řekl.

Zelení vybrali nástupce Stehlíkové: Michaela Kocába

Rada na dnešním jednání rozhodla, že by ve vládě měl Stehlíkovou nahradit hudebník Michael Kocáb. Ten byl na podzim na kandidátce zelených pro volby do Senátu v Praze 1. Pro Kocába byla většina rady, 21 členů hlasovalo pro, 6 proti a 3 se zdrželi. Kocáb zelené přesvědčil prý tím, že jeho pohled na lidská práva a menšiny je totožný s pohledem zelených. Nejmenší koaliční stranu kromě Stehlíkové a Bursíka ve vládě zastupuje ministr školství Ondřej Liška a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

Lidovci: Topolánkova slova jsou vstřícná 

Výměnu některých členů kabinetu avizoval Topolánek už dříve. Se svou představou rekonstrukce vlády seznámil předsedy obou menších koaličních stran minulý víkend. Bursík a šéf lidovců Jiří Čunek si vyžádali týden času na projednání personálních změn ve svých stranických orgánech, na což mají z koaliční smlouvy právo. Lidovci, u nichž chystaná rekonstrukce vyvolala ostrou roztržku mezi Čunkem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jednali s Topolánkem už dnes. Zároveň jednalo lidovecké předsednictvo v Lipnici nad Sázavou. Špičky strany se shodly, že Topolánkova slova o tom, že rekonstrukce není na pořadu dne, jsou vstřícná. Šéf lidovců Čunek připomněl i to, že od voleb uběhl už delší čas, takže by stejně voliči případné změny v kabinetu s reakcí na prohrané volby ani nespojovali.

Novou podobu vlády chtěl premiér oznámit toto pondělí.