Podle Paroubka bylo možné problémy s plynem vyřešit diplomaticky už dřív

Praha - Šéf ČSSD Jiří Paroubek vítá dohodu o monitorovací misi a oceňuje i závěrečnou snahu premiéra Mirka Topolánka (ODS) jako předsedy Evropské rady při jednáních o obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy. Podle Paroubka ale české předsednictví krizovou situaci podcenilo a mohlo ji na diplomatické úrovni řešit už dřív.

Podle Topolánka ale české předsednictví o situaci jednalo už před zastavením dodávek, a Paroubek tak zřejmě nemá dostatek informací. Přístup Topolánka přitom kladně ohodnotili jak šéf Evropské komise José Barroso, tak ruský premiér Vladimír Putin.

„Fakt, že k obnovení dodávek ruského plynu nebylo možné dospět jinak než přes politické jednání na úrovni představitelů dotčených zemí, však svědčí o chybné analýze problému na samém jeho počátku, kdy ještě do čtvrtka tohoto týdne představitelé ČR v čele s Mirkem Topolánkem setrvávali na stanovisku, že se jedná o spor obchodní, nikoliv politický,“ uvedl Paroubek.

Topolánkova mise podle něj dokazuje, že pokud by už na počátku došlo k diplomatickému jednání, nemusel by problém dospět tak daleko, kdy dodávky plynu do některých zemí i po dnešní dohodě budou obnoveny až příští týden. „Ten problém je daleko vážnější, než dovolenou trávící Jiří Paroubek vůbec mohl zaznamenat. Já se domnívám, že Jiří Paroubek v tomto buď nemá všechny informace a nebo se snažil o nějakou vnitropolitickou hru a tu já jako předseda Evropské rady odmítám,“ reagoval Topolánek v Otázkách Václava Moravce.

Premiér dnes novinářům na úřadu vlády řekl, že situaci česká vláda monitorovala už od podzimu a speciálně pak v prosinci před zahájením českého předsednictví. Velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška už byl na konci prosince podle premiéra v kontaktu s hráči na trhu. „Nevměšovali jsme se do rusko-ukrajinského sporu do okamžiku, kdy byl plyn zastaven, nicméně již 2. ledna jsme jednali v Praze s ukrajinskou stranou,“ uvedl premiér. O den později už české předsednictví jednalo i s ruským Gazpromem.

Putin v neděli poděkoval českému protějšku za operativnost, s jakou se chopil řešení problému. „Dokázali jste nemožné,“ citovala agentura ITAR-TASS Putinovu reakci na Topolánkovo prohlášení, že se při předchozích jednáních v Kyjevě podařilo překonat rozpory mezi ukrajinským prezidentem a ukrajinskou premiérkou.

Mirek Topolánek a Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev