Dvacetiletý trest pro muže za 15 let starou vraždu

Plzeň - Padesátiletý Otto Smetana z Karlových Varů si dnes u plzeňského Krajského soudu vyslechl výjimečný souhrnný trest 20 let vězení. Soud ho uznal vinným za více než 15 let starou vraždu německého důchodce ve Frankfurtu nad Mohanem. Odsouzený Smetana si v současnosti za dvojnásobnou loupež odpykává desetiletý trest, k jehož vypršení mu zbývá 93 dnů. V minulosti Krajský soud v Plzni muže dvakrát zprostil obžaloby, protože se nepodařilo prokázat jeho vinu.

Česká strana se začala případem zabývat až 11 let po vraždě, kdy jim kauzu předali němečtí vyšetřovatelé. Na českou policii se obrátili poté, co na láhvi od vína v domě zavražděného objevili otisk prstu Smetany, jenž se tak stal podezřelým. Senáty krajského soudu postupně naznačily, že při zajišťování důkazů nepostupovala německá policie důsledně. Na místě činu nebyly třeba pořízeny žádné záznamy pachových ani trasologických stop, tedy otisků bot či pneumatik.

Smetana se měl 9. prosince 1992 vloupat do rodinného domku ve frankfurtské čtvrti Oberrad, aby získal peníze. Překvapil ho ale dvaasedmdesátiletý majitel Philip Martin. Smetana mu zasadil devět ran nožem a odešel s vkladní knížkou, na níž bylo 30.000 německých marek (zhruba 600.000 korun). Vybrat peníze v bance se Smetanovi ale nepodařilo.

Smetana trpí podle znalce poruchou osobnosti  

Soudu se podařilo opět vyslechnout vedle stěžejních svědků z Německa také Smetanova švagra, jehož výpověď je usvědčující. Švagr Petr Procházka, který žije trvale v Německu a nyní je ve výkonu trestu za krádež auta, řekl, že v domě byli společně. On sám se ale vylekal a odešel před Smetanou. Co se tam potom přihodilo, prý nevěděl. Smetana se mu měl později přiznat, že důchodce zabil. Krvavý nůž prý hodil do kanálu u domu. „Tento stěžejní svědek znovu vypovídal po 16 letech od činu, za celou dobu už pětkrát, a jeho výpovědi jsou neměnné,“ uvedl senát. Neshledal proto důvod, proč Procházkovi nevěřit.

Smetana, který čin popíral, byl v minulosti opakovaně souzen jako zvlášť nebezpečný recidivista. Podle znalců jsou možnosti jeho nápravy ztíženy. Psycholog uvedl, že obžalovaný trpí těžkou poruchou osobnosti, není schopen empatie, nedokáže prožít pocit viny. Čin podle soudu provedl na starém člověku, který se nemohl bránit. Muži hrozilo 20 až 25 let vězení, soud jeho jednání posuzoval podle pro něj příznivějšího zákona platného v době spáchání vraždy. Rozhodnutí není pravomocné, Smetana se odvolal.