Bývalý funkcionář FK Kunovice zřejmě půjde na 6 let za mříže

Zlín - Bývalý místopředseda zkrachovalého fotbalového klubu z Kunovic na Uherskohradišťsku Jiří Cochlar zřejmě půjde za úvěrový podvod na šest let do věznice s ostrahou. Muž podle dnešního rozsudku senátu zlínské pobočky Krajského soudu v Brně převedl účelovou dotaci ze státního rozpočtu určenou na stavbu sportovní haly na účty privátních společností. Ministerstvu financí tak údajně způsobil škodu téměř 15 milionů korun.

Kromě nepodmíněného trestu soud obžalovanému na šest let zakázal výkon funkce ve statutárních orgánech společností a sdružení, zabývajících se sportovní činností. Uložil mu také povinnost nahradit ministerstvu celou škodu.

„Vina byla jednoznačně prokázána. Peníze nebyly použity na účel, na který použity měly být. Trest byl s ohledem na dosavadní bezúhonnost obžalovaného zvolen na dolní hranici zákonné sazby. Naplní výchovnou funkci směrem k němu i ke společnosti,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Radomír Koudela.

Cochlarovi, který se s poukazem na zdravotní problémy z jednání omluvil a požádal o konání v jeho nepřítomnosti, hrozilo pět až 12 let vězení. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro podání odvolání. Podle obhájce, jenž žádal zproštění obžaloby, je však pravděpodobné, že se Cochlar odvolá. Totéž proti vynesenému trestu zváží také státní zástupce, který pro obžalovaného navrhoval sedmileté vězení.

Samotného Cochlara policie navíc vyšetřuje i kvůli nesplácení řady dalších půjček. Částky, které si muž v letech 2004 až 2008 půjčoval od známých i firem, převyšují 26 milionů korun.

Patnáctimilionová malá domů

Podle soudu dal Cochlar v červnu 2006 jako představitel FK Kunovice pokyn k převodům peněz z účtů tohoto občanského sdružení ve výši téměř 15 milionů korun na účty dvou obchodních společností, Alta Plus a Himarex. Přitom prý věděl, že peníze byly poskytnuty FK Kunovice ministerstvem financí jako účelově vázaná dotace ze státního rozpočtu na rekonstrukci a dostavbu sportovní haly Na Bělince v Kunovicích.

Cochlar se k případu nevyjádřil, odmítl vypovídat i v přípravném řízení na policii. Obhajoba však soudu předložila smlouvy, podle nichž se společnosti Alta Plus i Himarex na dostavbě haly podílely. Mezi subdodavateli firmy PSJ Slovácko, která byla výhradním dodavatelem stavby, však podle soudu nefigurovaly a na výstavbě haly se nikterak nepodílely.

PSJ Slovácko loni halu přes neproplacené faktury dostavěla. FK Kunovice jí prý nyní stále dluží 12,5 milionu korun a navíc i 2,4 milionu za úpravu okolních ploch. FK navíc obdržel i platební výměr od uherskohradišťského finančního úřadu, který po něm za porušení rozpočtové kázně žádá vrácení téměř patnáctimilionové dotace. Úřad klubu za neoprávněné použití peněz ze státního rozpočtu vyměřil také více než dvanáctimilionové penále.