Ministerstvo zdravotnictví místo Julínka asi povede Filipiová

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zřejmě povede senátorka ODS Daniela Filipiová. Ve funkci nahradí Tomáše Julínka, kterého premiér Mirek Topolánek včera odvolal. Filipiová už oznámila, že nabídku od premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka dostala a kývla na ni. Julínkovi zřejmě zlomily vaz hlavně třicetikorunové poplatky za recepty a návštěvy u lékaře, které Češi platí už rok.

„Před pár hodinami od pana premiéra přišla ta nabídka. Ptal se mě, jestli bych to eventuálně brala. Já jsem říkala, že ano. On řekl, že do pár hodin dá vědět, jak se rozhodne,“ uvedla Filipiová. Mohla by být novou členkou kabinetu spolu s bývalým středočeským hejtmanem Petrem Bendlem, kterým chce Topolánek nahradit končícího ministra dopravy Aleše Řebíčka. Kromě Julínka a Řebíčka ve vládě končí ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, na jehož post se přesune šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Ze zelených ministrů odchází ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, ve vládě by jí měl nahradit hudebník Michael Kocáb. Ministerstvo bez portfeje po Cyrilu Svobodovi by mělo připadnout českému diplomatu Pavlu Svobodovi.

Julínkovi vadí hlavně to, že se podle svých slov o odvolání dozvěděl pozdě, a navíc mu to premiér ani neřekl do očí. „Vidím problém hlavně v tom, že jsem neměl možnost s panem premiérem hovořit,“ řekl Julínek s tím, že měnit ministra v době krize není rozumné. Navíc podle něj teď pro zdravotnictví neexistuje lepší koncepce než ta jeho.

Daniela Filipiová je dlouholetou členkou senátního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Jednapadesátiletá architektka se věnuje projektování staveb se zaměřením na bezbariérové stavby a jejich úpravy. V roce 1986 prodělala neúspěšnou neurochirurgickou operaci míchy, od té doby je trvale odkázána na ortopedický vozík.

Pokud by se Filipiová stala ministryní, snažila by se podle svých slov pokračovat i v reformách zdravotnictví, které začal dosluhující ministr. „Je to o tom, podrobně se seznámit s tím, co eventuálně koaličním partnerům vadí, snažit se hledat kompromisy,“ uvedla senátorka. Už nyní patří mezi zákonodárce, kteří se snaží najít přijatelnou úpravu regulačních poplatků ve zdravotnictví, o jejichž zrušení usiluje opozice.

Pražská ODS chce za ministra Štastného a Bürgermeistera

Se svým receptem na obsazení křesla šéfa zdravotnictví přišla i pražská ODS. Ta si už dlouho stěžuje, že ve vládě nemá svého zástupce. Proto chce do kabinetu dostat poslance Borise Šťastného. Zároveň vybrali i kandidáta na ministra dopravy poslance Jana Bürgermeistera. Jenže Topolánek už dřív tohle místo nabídl ex-hejtmanovi Petru Bendlovi.

Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek se dnes nechal slyšet, že by rekonstruovaná vláda Mirka Topolánka měla předstoupit před poslance a požádat je o důvěru, čímž by posílila svou pozici.

Člen pražské ODS Jan Bürgermeister
Zdroj: ČT24