V Dobešicích konečně zastavují vlaky

Písek - Vlaková zastávka v Dobešicích na Písecku byla po delších komplikacích zkolaudována. Radnici se podařilo vybudovat provizorní štěrkový chodník, a tím splnit všechny potřebné náležitosti. Než ale byla provizorní stezka vybudována, milionové moderní dílo u kolejí stálo ladem.

Zastávka teď už nemá žádný zásadní nedostatek. Soupravy v ní zastavují šestnáctkrát denně. Ranní spoj využívají také studenti, kteří míří do školního statku. „Zjednoduší to přepravu žáků na školní statek,“ pochvaluje si novou zastávku ředitelka Střední zemědělské školy v Písku Zdeňka Hůrská.

Vlaky začaly zastavovat v Dobešicích až před dvěmi týdny. Předtím tudy soupravy jen projížděly. Kvůli tomu, že chyběla přístupová cesta, policisté a drážní úředníci zkušební provoz nepovolili. „Nebyla zajištěna dostatečná bezpečnost pro chodce, a proto jsme nedali souhlas,“ vysvětluje mluvčí Jihočeské policejní správy Jaroslav Beran.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Problémy podle starosty vznikly s odkupem pozemku pro stavbu chodníku. Majitel odmítl plochu prodat. „Je to pro nás poučení, že pro příště máme hledat i jiné alternativy,“ říká starosta Písku Miroslav Sládek (ODS).

Nyní každý pracovní den v Dobešovicích v obou směrech zastaví 17 spojů. Do průmyslové zóny jezdí za prací přes tři tisíce lidí, kteří teď konečně můžou začít stavbu za šest milionů korun využívat.