Havlův stav je vážný, je však při vědomí a netrpí bolestmi

Praha - Zdravotní stav bývalého prezidenta Václava Havla je sice vážný, je ale stále při vědomí, netrpí bolestmi a spolupracuje s lékaři. V současnosti je jeho stav stabilizovaný, lékaři mu podávají silná antibiotika, s dýcháním mu pomáhá neinvazivní ventilace a podrobuje se několikrát denně fyzioterapii. Nyní o něj ve Fakultní nemocnici Motol pečuje konsilium lékařských odborníků z několika předních lékařských pracovišť. Na tiskové konferenci lékaři zároveň vyloučili, že by se jednalo o onkologické onemocnění a že by byl bývalý prezident v bezprostředním ohrožení života.

Havel je hospitalizován na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). Lékaři se obávají, že by se zánět mohl rozšířit i do dalších částí plic, čímž by se dýchání velmi ztížilo. Konsilium se bude podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka scházet každý den. Mimo jiné je v něm také profesor Pavel Pafko, který bývalému prezidentovi v roce 1996 odebral část pravé plíce, na které měl Havel zhoubný nádor.

Havel má potíže s dýcháním a polykáním od pondělí

Havlovy potíže začaly před několika dny tlakem v krku a problémy s polykáním. Byl vyšetřen a zjistilo se, že v místě, kde mu byla při jedné z dřívějších operací zavedena dýchací trubice, se utvořila dutina naplněná hnisem. V neděli byla dutina operačně vyčištěna.

V pondělí se začalo Havlovi hůře dýchat. Rentgen plic ukázal nevzdušnost pravého laloku. Po operaci plic kvůli rakovině nemá Havel střední lalok, takže dýchá jen horním a dolním. Nefunkčnost dolního laloku je proto významná a ovlivňuje dýchání dost nepříznivě. Zřejmě po nynějším zákroku během narkózy a po narkóze vdechl Havel část hlenu a krve a ucpal se bronchus pro dolní lalok, popsal deníku Právo Havlův lékař Boris Šťastný, který Havla dlouhodobě léčí. „Zjistili jsme, že pravděpodobným problémem pacienta je zánětlivé onemocnění přední části krku sestupující mírně do hrudníku,“ upřesnil ještě Havlův stav Jan Betka, přednosta kliniky ORL v Motole.

K tomu, co bude dál, se lékaři prozatím vyjadřovat nechtějí. Přiznávají ale, že se bojí, aby se zánět nerozšířil i na levou plíci. „Jeho další dýchání by se mohlo stát problematickým,“ uvedla primářka motolské kliniky ARO Martina Pelichovská.

Havla provází nemoci řadu let

Havel ležel naposledy v nemocnici přibližně před rokem, v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) byl na přelomu ledna a února léčen po akutním zánětu průdušek komplikovaném srdeční arytmií.

Zdravotní potíže trápí Havla řadu let. Velké problémy měl v roce 1998, kdy po operaci tlustého střeva nastaly pooperační potíže a prezident byl po určitou dobu v ohrožení života.

Začátkem zdravotních komplikací Václava Havla byl těžký zápal plic, který prodělal v roce 1983, když se za svou disidentskou činnost dostal do vězení.

V minulosti mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odebrali velkou část pravé plíce. Trpí chronickou bronchitidou. Havla už dříve sužovaly i srdeční potíže, dýchací potíže například v roce 2004 zkrátily jeho návštěvu v Indii.

Problémy Václava Havla

Listopad 1996 - Havel byl se zánětem plic hospitalizován na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.

14. dubna 1998 - Havel, který pobýval od 9. dubna v rakouských Alpách na ozdravném pobytu, se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravělého tlustého střeva.

26. července 1998 - Havel v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi (úprava rytmu srdce elektrickým výbojem).

12. února 2001 - Havla hospitalizovali v ÚVN se zánětem průdušek.

24. září 2001 - Havel kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi.

17. července 2002 - Kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován.

7. ledna 2004 - Havel po třech dnech kvůli dýchacím potížím přerušil návštěvu Indie.

22. listopadu 2004 - Havel, který byl na návštěvě na Tchaj-wanu, uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti. Cestu po jihovýchodní Asii předčasně ukončil a byl hospitalizován v ÚVN.

19. ledna 2008 - Havel byl převezen do nemocnice kvůli srdeční arytmii, začátkem února byl propuštěn domů a pokračoval v domácí rekonvalescenci.

12. ledna 2009 - Havel absolvoval drobnou operaci v motolské nemocnici v Praze.