Milan Jirásek byl znovu zvolen do čela olympijského výboru

Praha - Milan Jirásek byl dnes jednomyslně zvolen předsedou Českého olympijského výboru pro další čtyřleté období. Dvaasedmdesátiletý funkcionář byl jediným kandidátem a v čele vrcholného sportovního orgánu bude pokračovat až do roku 2012 a olympijských her v Londýně. Výbor také oznámil, že jeho hospodaření za uplynulé čtyři roky skončilo v zisku. Příjmy výboru v letech 2005-2008 činily 424 milionů, výdaje 416 milionů, zisk tudíž činil 8 milionů korun. ČOV si proto může dovolit pracovat pro rok 2009 s provizorním schodkovým rozpočtem.

Příjmy se plánují ve výši 82 milionů korun, výdaje pak přes 85 milionů. Loňské působení českého olympijského týmu stálo podle znovuzvoleného předsedy svazu Jiráska 40 milionů.

Plánované příjmy jsou nižší než v uplynulém období, kdy roční rozpočet převyšoval 100 milionů korun. Vedení ČOV však tvrdí, že ekonomická krize, zasahující i české firmy, hospodaření a bezproblémové fungování vrcholného sportovního orgánu neohrozí.

Jirásek šéfem ČOV (zdroj: ČT24)

Nad sponzory se vznáší otazníky

Český olympijský výbor má čtyři generální partnery, kteří za čtyřletý cyklus v minulosti platili přibližně 35 milionů korun. V dalších letech to bude pravděpodobně méně. „Smlouvy se připravují a ještě nejsou uzavřeny,“ uvedl předseda ČOV Milan Jirásek. Spolupráci ke konci roku ukončily firmy Adidas, Unipetrol a Skanska, generální partner Škoda Auto si svou další podporu ČOV zatím rozmýšlí.

Peníze od sponzorů tvoří zhruba pětinu finančních prostředků, s nimiž ČOV hospodaří. Další příjmy má ČOV od Mezinárodního olympijského výboru, od státu a díky akciovému podílu také z loterijní společnosti Sazka, jejíž příjmy však v posledních letech rovněž klesly. ČOV část svých příjmů rozděluje olympionikům na přípravu prostřednictvím sportovních svazů.