Ocenění Gentleman silnic za pomoc čtyřleté dívce získali dva muži z Litoměřicka

Litoměřice - Titul Gentleman silnic za pomoc čtyřleté Sáře, která loni v srpnu při nehodě zůstala těžce zraněná na zadní sedačce auta, dnes policisté a zástupci České pojišťovny udělili třiatřicetiletému Andryi Amirovovi a jedenačtyřicetiletému Janu Balonovi. Pokusili se pomoci i babičce dívky, která vůz řídila, žena však po převozu do nemocnice zemřela.

Amirov, který se v roce 1997 do Čech přistěhoval z Ukrajiny, dnes řekl, že nehoda se stala nečekaně. Po téměř prázdném mostě přes řeku Labe tehdy jel do zaměstnání, když v protisměru jedoucí vůz značky Audi najednou zatočil a narazil do červené felicie jedoucí před Amirovem. „Zvedl jsem telefon a okamžitě volal sanitku. Věděl jsem, že bude potřeba,“ řekl novinářům.

Spolu s Janem Balonem, který jel za ním, potom otevřeli zadní dveře Škody Felicie a vytáhli zakrvácenou dívku. Amirov uvedl, že byla připoutaná a seděla v podsedáku, což jí nejspíše zachránilo život. Ke zraněné ženě se podle něho dostávali velmi špatně, protože přední dveře nešly otevřít, ale velice brzy prý na místo dorazili záchranáři. Za Jana Balona, který je profesionální řidič, dnes cenu převzala přítelkyně, protože byl služebně v jižních Čechách.

Mluvčí litoměřické policie Alena Romová uvedla, že dívka byla velmi těžce zraněná, skončila na jednotce intenzivní péče. V současnosti je prý již v pořádku. Řidič audi řídil opilý a nic se mu podle Romové nestalo, protože měl auto mnohem odolnější, než byla Škoda Felicie. Nyní je kvůli nehodě trestně stíhán.

Mluvčí České pojišťovny Václav Bálek řekl, že titul Gentleman silnic s policií udělují již čtyři roky za záchranu života při nehodě, rychlou reakci nebo odvahu. Dosud ho získalo 48 lidí. Podle Bálka díky tomu, že pomohli, dopravní nehody přežilo již několik desítek lidí.