Havlův stav je stabilizovaný, nemocnice zakázala návštěvy

Praha - Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla zůstává stále vážný, ale stabilizovaný. Ráno lékaři zjistili tekutinu v prezidentově plíci, Havel ale hodně rehabilituje a v průběhu dne se poslech zlepšil. Zánět plic podle lékařů ustupuje. Kvůli zájmu veřejnosti o návštěvu u exprezidenta zakázala motolská nemocnice vstup na oddělení, kde Havel i další těžce nemocní leží.

Dnes dopoledne Havla navštívil premiér Mirek Topolánek. Návštěva byla krátká, trvala asi deset nebo patnáct minut, podle ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka exprezidenta setkání s premiérem potěšilo. Vedení nemocnice s vědomím Havlovy rodiny rozhodlo, že u něj zakáže návštěvy a každou případnou bude muset vedení nemocnice povolit.

Havel byl podle ošetřujících lékařů včera odpoledne mírně unaven, noc prospal téměř celou. Při dnešním ranním vyšetření lékaři objevili mírně zhoršený poslechový nález nad dolní částí plíce. Rentgen ukázal, že je tam zřejmě malé množství tekutiny. Podle lékařů to je přirozená a běžná součást plicního zánětu, navíc se díky intenzivní rehabilitaci poslech během dne zlepšil. „Stav je setrvalý, nedá se říci, že by byl zhoršen,“ okomentovala Havlův stav primářka oddělení ARO Martina Pelichovská. „Stav je vážný, byť došlo k mírnému zlepšení, pan exprezident zůstává nadále v péči intenzivistů,“ doplnil ji šéf lékařského konzilia Martin Holcát. Havel je i nadále ohrožen jakýmikoliv komplikacemi, i proto se nemocnice rozhodla návštěvy omezit. Exprezident stále užívá antibiotika, v sobotu mu zřejmě lékaři nasadí jiná, která jsou vhodnější k dlouhodobějšímu užívání.

Lékaři zatím nemohou říct, jak dlouho Havlova léčba potrvá, přiklánějí se ale k tomu, že to bude spíše delší dobu. Lékařské konzilium, které dohlíží na jeho stav, se bude i nadále scházet denně, v pondělí se pak sejde širší konzilium a během odpoledne budou o Havlově aktuálním zdravotním stavu informovat veřejnost.

72letý Havel je v pražské motolské nemocnici hospitalizován od pondělí. Exprezident se tam podrobil na ORL klinice drobné operaci, při níž mu bylo odstraněno zánětlivé ložisko z krku. Jeho pooperační stav však poté zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku. Po celou dobu Havlovy hospitalizace je mu nablízku manželka Dagmar. Navštívil ho už i současný prezident Václav Klaus a bratr Ivan. Do nemocnice mu volají a píší lidé, kteří exprezidentovi vyjadřují podporu a přejí mu hodně zdraví.