Výbuch zničil rodinný dům v Zahořanech, dva lidé se zranili

Zahořany - Rodinný dům v Zahořanech u Prahy zničil v noci po sérii několika výbuchů mohutný požár. Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun. V domě byli v době exploze čtyři lidé, dva se lehce zranili. Hasiči vyjeli na místo asi dvě hodiny po půlnoci. Jako příčinu požáru zatím označili výbuch propanbutanové láhve, který způsobila technická závada. Lidem, kteří přišli o domov, zajistí obec náhradní ubytování.

„Byla velká detonace, všechno se nám otřáslo…Za chvíli se objevil hustý černý dým a chvíli na to plameny,“ popsala explozi obyvatelka Zahořan Marcela Klimentová. Policisté prvotně vyloučili cizí zavinění, ještě dnes ale podle mluvčí policie Praha-venkov Štěpánky Zatloukalové místo ohledávají.

Hasiči se o požáru dověděli v 01:53. Na místo vyjela profesionální jednotka z Jílového a dobrovolní hasiči ze Zvole, Okrouhla a Jílového. Dům se jim už ale zachránit nepodařilo, zbyly z něj prakticky jen obvodové zdi. „Když jsme přijeli na místo, dům byl v plamenech a stály jen dvě stěny. Zadní dvě už byly na zemi a celý vnitřek byl výbuchem vyhozen do strany,“ uvedl hasič SDH Okrouhlo Lukáš Obermajer. Hasiči ještě z objektu stačili vynést další čtyři propanbutanové láhve.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Při požáru se zranili dva muži ve věku 72 a 36 let. Exploze byla podle hasičů tak silná, že údajně nadzvedla postel s jedním z nich a nárazem do stropu se muž zranil. Záchraná služba ho odvezla do nemocnice s řeznými ranami a oděrkami od rozbitého skla. Druhý muž utrpěl popáleniny na deseti procentech těla.