Vláda schválila návrh na elektronické občanské průkazy

Praha - Už od roku 2010 by občané České republiky mohli užívat nové občanské průkazy v elektronické podobě. Návrh ministerstva vnitra byl schválen vládním kabinetem, a tak jeho postupné realizaci pro příští rok nic nebrání. Resort Ivana Langera si od nových čipových karet slibuje hlavně jednodušší komunikaci s úřady.

Výrazné administrativní zjednodušení bude mít za následek úsporu času i státních peněz. Z nového osobního dokladu totiž zmizí údaje o trvalém pobytu, rodném příjmení a rodinném stavu. Novinkou bude naopak klíčová část - čárový kód nebo čip, který ponese sjednocené registry s informacemi o občanovi. Po nasnímání čtečkou a zadání bezpečnostního kódu se otevře přístup například k údajům o adrese, řidičském oprávnění či vlastnění zbraně.

Specialisté na počítačovou techniku však na takovém řešení spatřují i značná negativa. „Čím méně bude v nových průkazech údajů, tím více bude potřeba přístupu do toho celého systému,“ tvrdí Tomáš Přibyl. Logickým vyústěním je častější manipulace s takovým registrem a možnost nahlédnutí do údajů, které jsou privátní.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo však do budoucna slibuje i další inovace. Univerzální čip by kromě občanského průkazu mohl obsahovat i jiné doklady. Jedná se o zbrojní průkaz, řidičské oprávnění nebo průkaz zdravotní pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví má však k smělému plánu své výhrady. „Nový systém by přinesl více starostí než užitku, ne všichni pojištěnci jsou nositeli občanského průkazu. Jsou to dvě sféry, které jednou průkazkou propojit nelze,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Všichni občané si však budou moci vybrat, který typ průkazu budou od roku 2010 využívat. Vedle nových čipů by měly stále fungovat současné karty bez elektronických údajů.