V České Lípě bude možné odhlásit auto i v sobotu

Česká Lípa - Městský úřad v České Lípě otevře v sobotu 24. ledna přepážky evidence vozidel. Podle vedoucího odboru dopravy Františka Ondřeje je důvodem velký zájem lidí o registraci a odhlašování vozidel. Úřad chce také vyjít vstříc těm, kdo ve všední den na úřad nemohou nebo se na ně kvůli velkému zájmu nedostalo. Otevřeno bude od 8:00 do 14:00.

Úředníci odboru dopravy nebudou o víkendu pracovat poprvé. Předloni v listopadu otevřeli, aby vyšli vstříc lidem, kteří si chtěli vyměnit staré řidičské průkazy. Otevřeli také loni o předvánočním víkendu 21. a 22. prosince, aby umožnili zájemcům odhlásit nebo zaregistrovat vůz.

Rušno není jen na odboru dopravy v České Lípě. I v jiných městech musí radnice zvládat nápory lidí, kteří se snaží odhlásit svůj automobil. Za vlastnictví vozu bez povinného ručení hrozí majiteli vysoké sankce. Vlastník auta bez povinného ručení musí od Nového roku uhradit České kanceláři pojistitelů (ČKP) poplatek 20 až 300 Kč za každý den, kdy provozuje vůz bez pojištění. Podle informací kanceláře je takových aut v Česku kolem 850 000.

V Liberci je registr vozidel od Nového roku otevřen každou sobotu od 8:00 do 12:00 stejně jako další odbory magistrátu. Liberecká radnice má už od loňského března úřední dny šestkrát do týdne včetně soboty a od 1. ledna se do tohoto systému zapojil i odbor dopravy.