Havel v noci dobře spal, jeho zdravotní stav se mírně zlepšil

Praha - Exprezident Václav Havel v noci na dnešek dobře spal a jeho zdravotní stav se mírně zlepšil, i když nadále zůstává vážný. Havel se léčí v pražské motolské nemocnici se zánětem plic, hospitalizován je už víc jak týden. Jeho stav vyžaduje, aby ležel na oddělení ARO.

Mírné zlepšení znamená, že lékaři mohou zvyšovat zátěž pacienta při rehabilitaci. Havel pořád dostává antibiotika a podle potřeby mu při dýchání pomáhá speciální maska. Lékařské konzilium se stále schází dvakrát denně, ráno v menším počtu, odpoledne v plném počtu 15 lidí.

Dvaasedmdesátiletý Havel se v motolské nemocnici podrobil drobné operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. Pooperační stav zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku, v pátek se zánět rozšířil i na levou plíci, čehož se lékaři obávali. V sobotu se bývalému prezidentovi ucpal lalok pravé plíce. Intenzivní rehabilitace ale problém odstranila. Těžkosti se v pondělí ráno opakovaly - tentokrát se částečně uzavřel dolní lalok v pravé plíci. Stav se zlepšil po intenzivní rehabilitaci a inhalaci, pomohla i změna antibiotik.

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Na jednotce intenzivní péče zůstane exprezident ještě nejméně týden až deset dní. Záleží i na vývoji jeho zdravotního stavu, kdy se bude moci přestěhovat do prezidentského apartmá. Tam by kromě nemocničního pokoje měl k dispozici také pracovnu.