Zelené rebelky se dohodly s Parkanovou na armádních misích

Praha - Čeští vojáci se budou účastnit operace Trvalá svoboda v Afghánistánu jen do konce letošního roku. O účasti vojáků v jednotlivých zahraničních misích by sněmovna měla hlasovat odděleně. Oznámily to poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová ze Strany zelených s tím, že jde o výsledek jejich dnešní schůzky s ministryní obrany Vlastou Parkanovou. Ministryně už před Vánocemi oznámila, že kompromisní plán misí s úplným ukončením činnosti stovky českých protiteroristických specialistů v Afghánistánu počítá.

Parkanová bude poslancům od poloviny letošního roku předkládat zprávy o postupu stahování vojáků z Afghánistánu, aby měla sněmovna průběh stahování pod kontrolou.  

Ministryně podle Zubové a Jakubkové také slíbila, že navrhne sněmovně rozdělit hlasování o jednotlivých armádních misích. Právě to bylo podle poslankyň jedním z důvodů, proč v prosinci vládní plán misí na letošní rok spolu s ČSSD nepodpořily. Ocenily také to, že vláda snížila počet vojáků v misi ISAF v Afghánistánu.

Přepracovaný vládní návrh počítá s tím, že v Afghánistánu by mělo celkem působit v misi ISAF do 480 vojáků namísto původně plánovaných 645, v protiteroristické operaci Trvalá svoboda pak nadále nejvýše sto vojáků. Další čtyři stovky lidí by se měly podílet na dalších operacích a úkolech, nejčastěji na práci v rekonstrukčním týmu v provincii Lógar.

Pro plán misí by tak nyní mohli zvednout ruku všichni koaliční poslanci, a to i lidovec Ludvík Hovorka. Sněmovna by měla o misích rozhodovat zřejmě v rámci své únorové schůze, která začne v úterý 3. února.

Původní plán misí odmítli před měsícem podpořit především poslanci opoziční ČSSD. Sociálním demokratům vadilo zvyšování české vojenské přítomnosti v Afghánistánu, hlavním důvodem ale byla snaha dotlačit kabinet ke zrušení poplatků ve zdravotnictví, kterým svůj hlas pro mise podmiňovali. Minulý týden však vedení ČSSD rozhodlo, že svým poslancům už nebude bránit pro mise zvednout ruku. Podle odhadů by mise mohla podpořit minimálně desítka sociálních demokratů.

František Bublan
Zdroj: ČT24