Katarský princ se nebude účastnit sporu justičních představitelů

Praha - Katarský princ Hámid bin Abdal Sání nebude s definitivní platností vedlejším účastníkem civilního sporu mezi justičními představiteli v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou kvůli jejím slovům o justiční mafii. Rozhodl o tom minulý týden v neveřejném zasedání pražský vrchní soud, který celé řízení o vstupu Sáního do kauzy na straně žalobců zastavil. Informuje dnešní deník Právo.

Princ je známý tím, že byl v České republice nepravomocně odsouzen za sexuální zneužívání nezletilých dívek. Poté byl vydán do domovské země, kde jeho stíhání úřady zastavily. Princ se chtěl sporu justičních představitelů a Benešové účastnit na straně představitelů justice. Cítil se prý dotčen výroky soudce Vojtěcha Cepla mladšího, který při rozhodování sporu dospěl mimo jiné k závěru, že někteří z účastníků řízení ovlivnili Sáního případ.

Už dříve se ale objevily informace, podle nichž sám princ Sání o účast ve sporu nestál a ve skutečnosti se jednalo o aktivitu jeho dřívější advokátky Anny Větrovské. Deník k rozhodnutí pražského vrchního soudu píše, že podle soudců princova domnělá advokátka Větrovská nedodala plnou moc od Sáního, a tudíž nebylo o čem rozhodovat. Žádost o vstup do kauzy Benešové a justičních představitelů tak nesplňovala patřičné náležitosti a soud ji bral tak, jako kdyby vůbec nebyla podána, řekl Hála.

Rozhodnutí soudu tak odstranilo poslední překážku k tomu, aby tamní specializovaný senát mohl konečně po sedmi měsících začít rozhodovat o odvolání účastníků samotného sporu. „Termín odvolacího řízení zatím nebyl stanoven,“ informoval mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.