Soud řeší únos bankéře Roselliho, kde figuruje i fotbalový boss Starka

Praha - Kauza údajného únosu šéfa finanční společnosti Union Group Giuseppa Roselliho je před soudem. Ve víc než pět let starém případu figuruje šéf příbramského fotbalového klubu Jaroslav Starka společně se svým tehdejším osobním strážcem Zdeňkem Karnošem a podnikatelem Roman Kolářem. Státní zástupce přečetl po více než hodinovém zpoždění obžalobu. Tři muži měli podle ní zosnovali Roselliho únos. Jako údajným členům organizované skupiny jim hrozí dva roky až osm let vězení. Kauza byla již dvakrát u soudu, nicméně kvůli vyšetřovacím obtížím se dosud líčení nepodařilo zahájit.

Starkův tehdejší osobní strážce se k soudu kvůli nemoci nedostavil. Řízení se podle jeho slov může klidně konat bez jeho přítomnosti. Starka s Kolářem sice přišli, ale oba odmítli nejprve vypovídat a poté odešli s tím, že soud může pokračovat bez nich. Starka při odchodu uvedl, že odchází protože má moc práce, cíít se neviný a celou kauzu bere jako spiknutí proti své osobě.     

Trojice mužů byla kvůli údajnému únosu Itala původně v dubnu 2003 obviněna z vydírání, tato právní kvalifikace však byla posléze změněna. Obžaloba viní Starku, Koláře i Karnoše z omezování osobní svobody. Pachatele, kteří únos přímo provedli, se policii podle dostupných informací odhalit nepodařilo.

Roselli byl podle původního obvinění unesen počátkem dubna 2003 i s osobním strážcem, propuštěn byl o den později. Šéf Union Group, mateřské firmy Union banky, se pak sám přihlásil na policii. Kvůli zmizení Roselliho byla odvolána mimořádná valná hromada Union banky, na které měli vstoupit do dozorčího orgánu banky zástupci společnosti Goldman Sachs. Union banka skončila v roce 2003 v konkurzu.

O Starku se lidé zajímají ještě v jiné věci. Řeší jeho podíl na únosu a smrti Lamberta Krejčíře, otce uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře.