ODS dá na kampaň před evropskými volbami 40 milionů korun

Praha - Občanští demokraté dají na kampaň před volbami do Evropského parlamentu 40 milionů korun. Uvedl to europoslanec a lídr kandidátky občanských demokratů Jan Zahradil. Zopakoval, že cílem ODS je získat alespoň stejný počet hlasů jako v prvních volbách, kdy strana dostala devět křesel.

Potom, co se počet zákonodárců sníží po volbách z 24 na 22, to podle něj bude znamenat zisk sedmi či osmi poslaneckých mandátů v Evropském parlamentu. Celou kandidátku schválí výkonná rada ODS 9. února, pak bude zveřejněna. Zájem o kandidaturu má podle Zahradila sedm dosavadních europoslanců i bývalí hejtmani Evžen Tošenovský a Petr Zimmermann. Boj o hlasy voličů vyvrcholí za pět měsíců, o křesla se budou zřejmě ucházet stovky kandidátů.

Zahradil zdůraznil, že ODS nemá v plánu v evropské kampani opakovat chyby, které loni v říjnu způsobily debakl v krajských a senátních volbách. Očekává, že opoziční ČSSD opět svou kampaň založí na vnitrostátních schématech. Zahradil zdůraznil, že je připraven takové kampani oponovat.

Tisková konference ODS (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté sestavili kandidátku už loni, na kampaň chtějí vydat až 30 milionů korun.