Obyvatelé Karlovarska se hádají o cyklostezku

Karlovy Vary - Karlovarští politici, se musí rozhodnout, jestli podpoří výstavbu páteřní cyklostezky v údolí Ohře. Petici za urychlení stavby během jednoho týdne podepsalo více než tři sta lidí. Politici už ale mají na stole jinou petici. V té zase část obyvatel Šemnice naplánovanou trasu podél řeky Ohře odmítá.

Výstavbu si přejí převážně místní chataři a cyklisté kvůli tomu, že jediná přístupová cesta do okolí Šemnice je přetížená kamionovou dopravou. „Návěsem vždycky naženou ty cyklisty do takových stavů, že nemají kam se dostat. Je to krajně nebezpečný, hazard,“ vyjadřuje se k chování řidičů kamionů Rudolf Hejna, organizátor petice.

Kvůli výstavbě cyklostezky by ale mohly padnout stovky stromů a těžká technika by poškodila přírodu. Podle obyvatel Šemnice zhorší cyklostezka jejich životní podmínky. „Když to má být víceúčelová komunikace, tak tam budou motorkáři, čryřkolky a tak dále…,“ rozčiluje se obyvatel Šemnice Ján Čeklovský.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle náměstka hejtman Petra Navrátila (ODS) vede stezka hezkou krajinou ale z ekologického hlediska je to velmi sporný projekt. Druhá varianta zase vede po silnici, po které jezdí auta. Podle náměstka je ale jisté, že v okolí Šemnice letos nikdo stavět nezačne. Během roku bude muset kraj dokončit dokumentaci a jasně označit trasu, kudy cyklostezka povede.