Řidiči si mohou během několika dnů umazat až šest trestných bodů

Praha - Od 1. záři 2008 si mohou každý rok řidiči nechat umazat trestné body ze svého řidičáku. Stačí, když absolvují jednodenní školení a zaplatí 8 300 korun. Jenže díky chybě v zákoně teď někteří mohou prakticky během pár dní absolvovat dvě školení a přijít hned o šest trestných bodů. Informoval o tom deník Právo.

Pokud řidič absolvuje kurz na konci prosince, a pak hned na začátku ledna, nemusí se tolik bát svých dalších bodových postihů. „Takové případy jsme už skutečně zaznamenali a považujeme to za problém. Určitě není správné, když si řidič může snadno a rychle odepsat tolik bodů. Je to v rozporu s cílem bodového systému, který má i agresivní řidiče přimět k dodržování pravidel,“ řekl Právu Pavel Nosek z ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia ČR. I když podle zákona si body mohou díky školení odepsat jen řidiči, kteří nemají v registru více než deset bodů a nespáchali žádný závažný dopravní přestupek, oceněný šesti či sedmi body.

Školení je možné pouze v jednom centru

Licenci na vykonávání speciálního kurzu pro řidiče má pouze speciální polygon v Mostě a za své služby si účtuje nemalé částky. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka řekl České televizi již v listopadu, že se úřad pokusí podpořit vznik dalších center, které doplní to mostecké, jinak než penězi. Dodal, že i když peníze od státu nedostanou, chce vytvořit výcvikové středisko sedm institucí na různých místech republiky: „Víme o Berouně, víme, že by mělo vznikat ještě jedno v blízkosti Prahy, dokonce někde v blízkosti Ruzyně, měla by to být Příbram, měla by to být Jihlava, mělo by to být Vysoké Mýto, měl by to být Hodonín a Ostrava.“

Pokud ministerstvo splní své sliby a podpoří vznik dalších center. Řidiči budou moci školení, na které musí přijet vlastním autem, absolvovat i na jiných místech. Patrně se pro ně i zlevní. Nicméně chybu v zákoně, která umožňuje umazání tolika bodů během několika dnů a týdnů, bude muset ministerstvo do příštího roku také vyřešit.