Muž dostal epileptický záchvat, nikdo mu nechtěl pomoci

Karlovy Vary - Lidská lhostejnost někdy nezná mezí. Příkladem může být příběh muže, který přímo na rušné ulici v Karlových Varech upadl do bezvědomí. Mnoho lidí kolem něj chodilo dlouhé minuty bez povšimnutí, jeden ho dokonce překročil. Záznam celé události zachytil kamerový systém. Nevšímaví lidé se podle policie zřejmě dopustili trestného činu neposkytnutí pomoci.

Operátor kamerového systému na celou věc přišel náhodou, když si přehrával záznam. Chtěl vědět, proč přijela na místo záchranka. Ukázalo se, že muž se sesunul k zemi na velmi frekventovaném místě. Šestice cestujících vystoupila z autobusu a prošla přímo kolem. Jeden muže dokonce překročil. „Ten člověk tam ležel šest minut bez jakékoli pomoci. Potom mu zavolali sanitku,“ říká operátor kamerového systému.  

Pomoc zavolala až žena, která přešla z protějšího chodníku. „U pedagogicko-psychologické poradny má nějaký člověk asi epileptický záchvat,“ zaznělo na záznamu Záchranné zdravotní služby Karlovy Vary. „Při pádu během tohoto záchvatu mohlo dojít k rozbití hlavy, ke krvácení do mozku, mohlo dojít k zapadnutí jazyka a následnému dušení. Opožděné poskytnutí první pomoci u takových případů by mohlo mít i tragické následky,“ informuje mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta.   

Záznam z kamerového systému půjde podle všeho těžko použít jako důkazní materiál při prokazování trestného činu. Postavy z něj jsou příliš daleko, málo zřetelné a nejdou přiblížit. „Já to beru jako porušení základních pravidel. Vůbec bych neváhal dál jednat a postoupit to dalšímu šetření,“ míní karlovarský primátor Werner Hauptmann.   

Kvalitní přiblížení a detaily kamerový systém umožňuje. A to v daném okamžiku události, jinak řečeno v přímém přenosu. Městský monitorovací systém dnes tvoří sedmnáct kamer s takovou možností.