Očkování proti chřipce není vždy stoprocentní

Praha - Česká republika zatím nepřekročila práh epidemie, ale v současnosti se v podstatě nachází na jejím počátku. Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku uvádí, že indikátory jasně ukazují na nástup epidemie této choroby. Infekce se šíří ze západu na východ, již všechny regiony jsou podobně jako v předešlých letech na epidemickém prahu. Odbornice také uvádí na pravou míru mýtus o stoprocentní účinnosti očkování. Mohou nastat také případy, kdy vakcína nezabere.

Martina Havlíčková upozorňuje, že očkování není nikdy úplně stoprocentní, i když má především preventivní efekt, ale záleží na schopnosti jedince vytvořit si po vakcinaci protilátky. I přes předešlé očkování tedy lidé mohou chřipkou onemocnět. „Jedinec může vytvořit tak nízký počet protilátek, které nakonec nepůsobí protektivně," říká Havlíčková. Zejména u starších pacientů se infekce může rozvinout, ale při předchozím očkování, může být její průběh mírnější a především u této skupiny předchází především případným zdravotním komplikacím.

Jako skutečné léky proti chřipce existují pouze specifická antivirotika, která se používají ve výjimečných případech. Martina Havlíčková doporučuje při léčbě především klid na lůžku jako základní opatření. Spolu s postupy pro snižování teploty a s užíváním lékařem doporučených preparátů jde o optimální způsob, jak onemocnění čelit. Odbornice zdůrazňuje, že „antibiotika v léčbě samotné chřipky nemají místo a přicházejí na řadu až po rozvinutí nemoci do bakteriální superinfekce."

„Virus chřipky a jiné respirační viry samozřejmě mohou přežívat po omezenou dobu na různých površích,“ odůvodňuje Havlíčková základní preventivní pravidlo mytí rukou. Zároveň při nástupu epidemie by se lidé měli vyhnout společenským akcím, či prostředí s větší koncentrací lidí.

Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku
Zdroj: ČT24