Většina Čechů považuje EU za demokratickou, ale nepružnou

Praha - Většina občanů ČR si již řadu let myslí, že EU funguje demokraticky. Zároveň ale také většina lidí dlouhodobě považuje rozhodování EU za nerozmyšlené, nepružné a nehospodárné. Potvrdil to lednový průzkum agentury STEM. Navíc z něj vyplynulo, že podíly občanů, kteří považují fungování EU za demokratické a efektivní a schvalují směr jejího dalšího vývoje, se za poslední rok zvýšily.

Počátkem ledna vyslovilo 59 % lidí názor, že EU funguje demokraticky. Tento počet je nejvyšší za poslední více než tři roky. Loni v únoru stejně jako v listopadu 2006 si to myslelo 56 % lidí.

Již jen necelá polovina, 44 % lidí, však byla letos v lednu přesvědčena o tom, že rozhodování EU je rozmyšlené, pružné a hospodárné. I přesto to bylo opět nejvíce za poslední více než tři roky. Loni v únoru a v listopadu 2006 s tím souhlasilo 40 % respondentů.

Průzkum STEM také přišel se zjištěním, že přibližně 60 % občanů zajímá, jak EU funguje a jaké jsou její činnosti a cíle. Z dlouhodobého, zhruba desetiletého sledování těchto údajů, ale plyne, že před vstupem Česka do EU byl tento podíl zhruba 80 procent. Zájem o fungování EU mají častěji muži, občané, jimž je 30 až 44 let, lidé s vyšším vzděláním a příznivci ODS.