Postižení nesouhlasí s trestem za parkování na místech pro invalidy

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) nesouhlasí se záměrem poslanců, aby řidičům opět hrozilo odebrání řidičského průkazu za parkování na místě vyhrazeném pro invalidy bez povolení, uvedla mluvčí NRZP Štěpánka Ťalská Dreslerová. Návrh novely silničního zákona počítá s opětovným zavedením možnosti odebrat řidičský průkaz těmto řidičům, sněmovna ho bude projednávat zřejmě už na své příští schůzi.

„NRZP ČR považuje takovýto postup za příliš tvrdý,“ prohlásil předseda rady Václav Krása. Obává se, že by změna dokonce mohla vyvolat nepřátelské postoje veřejnosti vůči postiženým lidem. Podle Krásy by bylo vhodné zvýšit pokutu za nedovolené parkování na místě pro invalidy, jež se nyní pohybuje od 5 000 do 10 000 korun.

Hlavní změnu, kterou by přijetí novely znamenalo, by pocítili řidiči vymlouvající se po spáchání dopravního přestupku na to, že vozidlo řídila osoba jim blízká, kterou nemusejí prozradit. Řidičům kromě motocyklistů by také přinesla povinnost nosit reflexní vestu při nouzovém zastavení na silnici mimo obec.

Ztráta řidičského průkazu za neoprávněné zastavení či stání na místě pro invalidy řidičům hrozila až do léta roku 2007. „Odebrání řidičského oprávnění na půl roku nám připadalo až příliš tvrdé,“ vysvětlil tehdy důvody změny mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.