Havel by mohl jít ve čtvrtek z nemocnice domů

Praha - Exprezident Václav Havel by ve čtvrtek odpoledne mohl být propuštěn domů, pokud to jeho zdravotní stav dovolí, uvedla to mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Havel se podle mluvčí cítí dobře a pokračuje v dechové i pohybové rehabilitaci. Lékaři ho pravděpodobně v příštích dnech propustí rovnou do domácího léčení. Prezidentské apartmá, které je pro něj připraveno na interní klinice, možná tedy ani potřebovat nebude.

Ve čtvrtek před polednem by se měla konat pravidelná tisková konference lékařského konzilia, jehož členové budou o Havlově zdravotním stavu informovat. 

Havel naposledy ležel v nemocnici přibližně před rokem, v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) byl na přelomu ledna a února léčen po akutním zánětu průdušek komplikovaném srdeční arytmií.

Zdravotní potíže trápí Havla řadu let. Velké problémy měl v roce 1998, kdy po operaci tlustého střeva nastaly pooperační potíže a prezident byl po určitou dobu v ohrožení života. V minulosti mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odebrali velkou část pravé plíce. Havla už dříve sužovaly i srdeční potíže, dýchací potíže například v roce 2004 zkrátily jeho návštěvu v Indii. 

Dvaasedmdesátiletého Havla zdraví často trápí, na jeho zdravotním stavu se podepsalo věznění v 80. letech i mnohaleté kouření. Po operaci z 90. let má exprezident jen polovinu pravé plíce, proto je každé jeho onemocnění tohoto orgánu závažnější než u jiných pacientů.