Případ Drymla vyřeší senátoři, až se jejich kolega vrátí z Afriky

Praha - Případ svého kolegy Vladimíra Drymla dořeší senátoři ČSSD až za jeho přítomnosti. Dryml čelí obvinění, že sháněl kompromitující informace na svou stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. V Senátu bude chybět tři týdny, odjel totiž na dovolenou do jižní Afriky.

Místopředsedkyně klubu Jiřina Rippelová po jeho dnešním jednání uvedla: „Platí, že bez přítomnosti členů klubu prostě nejednáme o těch lidech.“ Klub se tak k celé záležitosti vrátí nejdříve v únoru. Vedení klubu se podle jeho předsedy Petra Víchy prozatím rozhodlo pouze informovat senátory o vývoji v Drymlově případu. Kvůli němu byl senátor minulý týden odvolán z funkcí v královéhradecké krajské radě. Čelí také výzvám, aby opustil senátorský klub.

Svou kauzu vysvětloval Dryml senátorům ČSSD už před třemi týdny a omluvil se za své „nešťastné“ výroky, které v souvislosti s případem pronesl. Výzvy k rezignaci odmítá s poukazem na to, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Senátor se podle Mladé fronty Dnes kvůli získání kompromitujících informací o poslankyni a předsedkyni královéhradecké ČSSD Haně Orgoníkové obrátil na detektivní agenturu. Při setkání s domnělým detektivem pak loni 11. prosince obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v Královéhradeckém kraji. Jeho zastupitelé minulý čtvrtek odvolali Drymla z funkcí náměstka hejtmana a radního pro zdravotnictví.

Dryml, který patří mezi nejčastější řečníky při schůzích horní komory, tak bude chybět i při středečním rozhodování Senátu o regulačních poplatcích ve zdravotnictví.