Na jižní Moravě výrazně poklesl počet hlášených nehod

Brno - Od začátku roku zaznamenala policie na jižní Moravě bezmála 500 nehod. To je o 70 % méně než loni v lednu. Po změně zákonů hlášených dopravních nehod výrazně ubylo. Změna je výsledkem toho, že řidiči již nemusí hlásit nehodu se škodou nižší než 100 000 korun. Řekl to dnes vedoucí jihomoravské dopravní policie Petr Švejda.

„Naše hlídky již nezdržuje vyřizování lehkých nehod. Řidiči si na nový systém zvykají poměrně rychle. Nám umožňuje, abychom více dohlíželi na bezpečnost silničního provozu,“ uvedl Švejda.

Mnozí policisté ani nečekali, že pokles hlášených nehod bude tak velký. Vedoucí jihomoravské dopravní policie zdůraznil, že změny by se nepodařilo dosáhnout bez pomoci pojišťoven, které již nevyžadují ke každé nehodě potvrzení, že ji prošetřila policie.

Řidiči nyní mohou lehké nehody bez zranění řešit bez strážců pořádku. Stačí jen, když na místě vyplní dokument - takzvaný Záznam o dopravní nehodě, v němž uvedou údaje o sobě, autech a podrobně popíší kolizi. Dokument pak předají pojišťovně.

Celkový počet nehod v Česku se postupně snižuje. Přesto si policisté stěžovali na to, že je řidiči volají i k řešení lehkých dopravních nehod se zanedbatelnou škodou. Loni se stalo na jihu Moravy 24 000 kolizí, tedy o 4 700 nehod méně než v roce 2007.