Rušení poplatků v krajích provází nevole ostatních zdravotníků

Praha - Sociálnědemokratické kraje pokračují v tažení proti zdravotnickým poplatkům. Radní Ústeckého kraje schválili hrazení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních od února. Kraje tak hodlají učinit formou veřejného příslibu. Také Královéhradecký kraj se chystá přistoupit k rušení poplatků obvyklou formou darovací smlouvy. Na Liberecku a v Pardubickém kraji bude platit od února stejné opatření. Proti rušení poplatků v krajských zařízeních se pomalu zvedá vlna nevole nejen ze strany opozice, ale především z řad zdravotníků nekrajských zařízení. Považují celou věc za diskriminační a mnohdy i likvidační.

Liberec: ODS se bouří, ČSSD prý nedodržuje pravidla

O úhradě poplatků na Liberecku již kraj rozhodl. Opozice ale protestuje proti tomu, že radní vše zastupitelům pouze oznámili, aniž by se o penězích na úhradu poplatků standardně hlasovalo. „Bohužel to vypadá, že ČSSD si vzala příklad z totalitního režimu KSČM, kdy všechno stačilo jenom nařídit a nikdo se neptal,“ varoval člen zastupitelstva za stranu Starostové pro Liberecký kraj Marek Pieter. Náměstek hejtmana Zdeněk Bursa ale oponuje, že ze zákona tuto pravomoc rada má.

„Částka (na poplatky) by se měla pohybovat kolem třiceti šesti milionů korun, které jsou v rezervě rozpočtu Libereckého kraje,“ informoval hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD). Podle opozičních zastupitelů ODS však rada kraje porušuje rozpočtová pravidla, neboť o čerpání z rozpočtových rezerv navzdory normám nejednalo zastupitelstvo. Vedení kraje namítá, že o penězích stačí hlasovat až na konci února, tedy skoro měsíc po zrušení poplatků, neboť teprve tehdy bude probíhat většina administrativních opatření.

Hradec Králové: Peníze na poplatky vezme kraj z rezerv

Královéhradecký kraj se rovněž chystá od 1. února hradit poplatky ve všech svých zdravotnických zařízeních. Souhlas s darem od kraje na zaplacení poplatku budou moci lidé vyjádřit podepsáním darovací smlouvy nebo ústně. Peníze na hrazení poplatků kraj vezme ze své rezervy, kde má 50 milionů korun. Konstatoval to hejtman kraje Lubomír Franc (ČSSD) poté, co zastupitelstvo schválilo minulý týden zrušení poplatků. Dnes rada kraje učinila poslední krok, kterým bylo schválení znění darovací smlouvy mezi pacientem a krajem a schválení smluv o proplácení poplatků mezi zdravotnickými zařízeními a krajem. Poplatky bude kraj nemocnicím proplácet jednou měsíčně.

Pardubice: Nekrajské lékárny hovoří o své likvidaci 

Na Pardubicku se zase bouří lékárníci. Stejně jako v dalších krajích (např. ve středních Čechách), se jim příčí vracení poplatků v lékárnách krajských nemocnic, konkrétně v Chrudimi, Litomyšli, Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Soukromé lékárny považují opatření za diskriminační a ocitají se tím v nevýhodě. Obávají se ztráty pacientů, což pro ně může být likvidační.

Lékárník Kryštof Harant z Chrudimi, majitel nejstarší lékárny na východě Čech, je přesvědčen, že některým soukromým lékárnám hrozí zánik. Napsal proto stížnost hejtmanovi kraje Radku Martínkovi (ČSSD). Ten ale odmítá, že by poškozoval podnikání soukromníků. „Pokud udělají soukromé lékárny stejné opatření jako my, budou mít pacienti lepší servis,“ navrhnul Martínek lékárníkům placení poplatků za své zákazníky.

Proti rušení poplatků v krajských lékárnách mluví i lékárnická komora. „Podle zkušeností ze Středočeského kraje takzvané krajské lékárny praskají ve švech a v ostatních pacienty nevidí,“ řekl člen představenstva okresního sdružení České lékárnické komory v Pardubicích Jiří Zimák. Lékárníci se proto obrátili na soud. Ten sice odmítl vydat předběžné opatření týkající se regulačních poplatků, sporem lékárníků s krajskými úřady se však zabývat bude.

Ústí nad Labem: Jižní části kraje poplatky zůstávají

Ústecký kraj začne od února za občany hradit regulační poplatky ve svých zdravotnických zařízeních. Učiní tak formou veřejného příslibu, který dnes schválili zastupitelé. Jde o nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově a vybrané ústavy a léčebny. Opatření se netýká obyvatel na Lounsku a Litoměřicku, kde krajské nemocnice nejsou.

  • Nemocniční kupon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/210/20945.jpg
  • Lubomír Franc zdroj: www.cssd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/516/51523.jpg
  • Lékárna autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26305.jpg