Nehody na jihu Čech zablokovaly tři silnice

Písek - V jižních Čechách dnes zastavily dopravní nehody provoz hned na třech větších silnicích. Řidiči podle policie podcenili sněžení a teploty těsně pod nulou, kdy sněhové vločky dopadaly na podchlazenou silnici a situace se měnila po několika stech metrech.

I když tento stav neoznačují ani sami řidiči za kalamitu, brzy ráno začaly nehody postupně blokovat hned několik důležitých dopravních tahů. „K nejhorší dopravní nehodě došlo na Písecku, kde u obce Záhoří vjela do protisměru sedmapadesátiletá řidička přímo pod kamion a na místě podlehla smrtelným zraněním,“ informuje mluvčí Jihočeské policejní správy Jaroslav Beran.

Hlavní tah mezi Pískem a Táborem otevřela policie až dvě hodiny před polednem. Rychleji se hasičům podařilo odstranit trosky kamionu, který uvízl na přejezdu u Kaplice. Narazil do něj osobní vlak, řidiči se ale podařilo vyskočit. Nehoda ale zkomplikovala cestu na hranice. „U dvou ranních dopravních nehod zasahovaly čtyři hasičské jednotky,“ říká mluvčí jihočeských hasičů Nicole Hovorková.

I další ranní havárie znamenala komplikace pro velké množství řidičů. Na silnici mezi Českými Budějovicemi a Pískem nestíhala dobrzdit osobní auta. „Ty úseky jsou střídavě sjízdnější nebo méně sjízdné. Záleží to ale víceméně na lidském faktoru,“ vysvětluje Beran.

Podle meteorologů budou podobné podmínky na českých silnicích panovat ještě alespoň čtrnáct dní. K mimořádné opatrnosti vyzývají i dopravní policisté.