Ústecký kraj má zaplatit Českým drahám čtvrt miliardy

Ústí nad Labem - České dráhy už nechtějí dotovat regionální osobní vlaky v Ústeckém kraji. Po krajském zastupitelstvu chtějí 650 milionů, což je o čtvrt miliardy více, než měly původně dostat. Kraj platí zhruba padesátikorunu za každý ujetý kilometr, a loni tak zaplatil 357 milionů za rok.

Dráhy chtějí pokrýt zbývajících téměř 50 procent nákladů, které musí hradit. „My jsme už v minulých letech v rámci platných vyhlášek tu vyšší částku prokazovali,“ vysvětluje Petr Hinterholzinger z Českých drah. Podle radního Jiřího Šulce (ODS) hradily dráhy nedoplatky výnosy z nákladní dopravy, které jsou naopak velmi ziskové.

Jenže kraj na vlaky letos vyčlenil asi 400 milionů. Pokud by další peníze do železnice neinvestoval, mohlo by to v krajním případě znamenat seškrtání některých spojů. „Tlačíme na vládu České republiky, aby tyto ztráty dofinancovala,“ říká hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD).

Kraj přišel s další novinkou - od nové smlouvy chce České dráhy pokutovat za zpoždění vlaků nebo třeba za špinavé vagóny. „Pokud drahám platíme tak vysokou cenu, jakou platíme, tak chceme, aby té ceně odpovídala i kvalita přepravy,“ říká mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Podobné sankce kraj zavedl u autobusových dopravců a na pokutách už vybral statisíce korun.