Nečekaný kompromis v Senátu. ČSSD podpořila návrh, který neruší poplatky

Praha - Senát dnes zažil nečekaný kompromis. Sociální demokraté poté, co neuspěl jejich návrh na plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví, hlasovali ve shodě s koaličními senátory pro kompromisní návrh ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové. Ten počítá mj. se zrušením poplatků pro děti do osmnácti let a snaží se vyjít vstříc požadavkům koaličních zákonodárců, kteří mají k poplatkům dlouhodobě výhrady.

„My jsme podpořili především sněmovní návrh a hlasovali jsme pro zrušení poplatků. Když návrh neprošel, tak se nám zdálo, že je lepší podpořit kompromis uvnitř koalice. Aspoň nějaký kompromis,“ řekl v dnešních Událostech, komentářích sociální demokrat a místopředseda Senátu Milan Štěch. „Ústupek, který ODS a koaliční strany učinily, učinily kvůli občanům. Ti dali v podzimních volbách jasně najevo, že poplatky nechtějí. Nejsou důstojné.“

Sociální demokracie svým hlasování překvapila i ODS

Štěch také zopakoval, že cílem ČSSD je úplné zrušení poplatků: „Musím upozornit, že od členů sociální demokracie nezazněl ani jeden hlas, že bychom jako prioritu neměli prosazovat úplné zrušení poplatků. Chceme ale hledat řešení,“ řekl Štěch. „Dnešní hlasování mě obrovsky překvapilo, protože senátoři sociální demokracie hlasovali proti tvůrcům zamítnutí poplatků. Tady se ukázalo, že rozum zvítězil nad demagogií,“ reagoval předseda Senátu a občanský demokrat Přemysl Sobotka.

Předseda strany Jiří Paroubek v prosinci varoval, že pokud se Senát pokusí zvrátit rozhodnutí sněmovny, jež poplatky hlasy ČSSD a KSČM zrušila, vyvolá hlasování o nedůvěře vlády. Štěch však dnes připustil, že sociální demokracie bude vzhledem k finanční krizi zvažovat, zda návrh na takové hlasování vůbec předkládat.

Přemysl Sobotka upozornil, že po zavedení poplatků a zahájení první fáze Julínkovy reformy zdravotnictví se zrychlila péče o pacienty a operace probíhají daleko rychleji. Do ekonomiky zdravotnictví se dostalo větší množství peněz. Odvolal se i na evropskou zprávu o stavu zdravotnické péče v EU, podle níž patří Česká republika mezi pět nejlepších zemí sedmadvacítky.

Změny sněmovnou nejspíš projdou

Filipiové návrh nyní míří do Poslanecké sněmovny. Sobotka předpokládá, že i poslanci, kteří dosud s poplatky nesouhlasili, se nyní vysloví pro. Jde o poslankyně Strany zelených Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou a lidovce Hovorku. „Věřím, že si zachovají tvář a názor, který deklarovali,“ řekl Sobotka.

Poslanci mají jen dvě možnosti. Buďto zákon přijmou, nebo jej smetou ze stolu. Druhá varianta by se líbila především sociálním demokratům, kteří by tak mohli znovu usilovat o komplexní zrušení poplatků. Štěch však připustil, že dosud rebelující poslanci pravděpodobně budou hlasovat s vládní koalicí. Zároveň podotkl, že ke zrušení poplatků dojde pravděpodobně až v případě, že sociální demokracie vyhraje v roce 2010 volby do Poslanecké sněmovny.