Kauza Testcom servis: Bývalý ministr Mlynář se trestného činu nedopustil

Brno - Bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář se v kauze společnosti Testcom servis nedopustil žádného trestného činu. Uvedl to mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig, Mlynář se totiž nijak neobohatil a prý to neměl ani v úmyslu. Soud tak zamítl dovolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, která trvala na potrestání Mlynáře.

Městský soud v Praze původně Mlynáře poslal na 5,5 roku do vězení. Podle rozsudku spolu s Dušanem Chmelíčkem a Vítem Novotným uzavřeli s firmou Testcom servis, která měla provozovat internetový portál veřejné správy, nevýhodnou smlouvu a převedli na ni 7,5 milionu korun z rezervního fondu ministerstva. Podle obžaloby se tak dopustili zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití informací v obchodním styku.

Vrchní soud však trojici mužů v odvolacím řízení zprostil obžaloby s tím, že sice porušili předpisy, ale zejména Mlynář nebyl informován o nezákonnosti postupu, který odporoval rozpočtovým pravidlům. Chmelíčka a Novotného na to upozornila jejich podřízená. Stalo se tak ale až poté, co založení společnosti potvrdil rejstříkový soud. „Vrchní soud případ posoudil správně, Nejvyšší soud nenašel žádný důvod, proč rozhodnutí měnit,“ uvedl Knötig. 

Exministr svěřil Testcom servisu portál veřejné správy v říjnu 2003. Na požadavek ministerstva financí smlouvu v únoru 2004 zrušil. Firma tak existovala asi čtyři měsíce, fakticky fungovala zhruba dva.