Studenti se dohodli se starostou, pochod proti Romům nebude

Kolín - Protiromská demonstrace nakonec v Kolíně 19. února nebude, dnes se na tom dohodli organizátoři se starostou města. Dál ale budou o romské problematice společně jednat. "Studenti změnili názor a demonstraci nebudou pořádat. V debatě na dané téma, které je pro ně silné, budeme pokračovat u stolu," dodal starosta Jiří Buřič. Studenti podle něj na dnešní diskusi pochopili, že jejich téma může být velice snadno zneužitelné.

Starosta studentům zároveň nabídl, že k jednání přizve i ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába. Kocáb ve čtvrtek oznámil, že se na plánovanou demonstraci do Kolína chystá zajet se svým týmem a pokusí se formou dohovorů vzniklou situaci utlumit. „Naši demonstraci jsme se rozhodli nesvolávat pod podmínkou, která nám tady byla velice vstřícně nabídnuta, a to je, že naše požadavky budou řešeny na vládní úrovni,“ vysvětluje jeden z organizátorů demonstrace Pavel Vaníček.

Protest měl upozornit i na pozitivní diskriminaci

Studenti chtěli protestním pochodem upozornit i na problém pozitivní diskriminace. Stát podle nich v některých případech chrání více Romy než ostatní občany. „Když je potrestán v uvozovkách bílej, je to v pořádku, když je potrestán Rom, je to rasismus,“ myslí si Vaníček.

Popudem k demonstraci se stal incident, při němž skupina Romů v Kolíně napadla a zbila sedmnáctiletého studenta. Mladík skončil v nemocnici s poraněnou hlavou a žebry. Policie násilníky dopadla. Protest svolali kamarádi zbitého chlapce pod heslem „Stop černému rasismu a pozitivní diskriminaci Romů“. Kolínští radní i policisté se obávali toho, že by shromáždění mohlo přerůst v násilí. „Takové incidenty nelze řešit masivní demonstrací, je to jeden případ, který se stal. Důležité je, že to policie vyšetřila a viníci budou po právu potrestáni,“ domnívá se romský koordinátor pro Středočeský kraj Cyril Koky, který se zúčastní i diskuse u kulatého stolu.  

Z diskuse na webu, jehož prostřednictvím organizátoři vyzvali k účasti na demonstraci, vyplývá, že očekávali účast až tisíce lidí. Společně plánovali pochod do míst, kde stojí několik domů obývaných Romy. Odmítli sice jakoukoliv spojitost s extremistickými organizacemi, ale v diskusi pod pozvánkou na internetu se objevilo množství rasistických výroků.