Nezaměstnaní cizinci se mohou v ČR uchylovat ke kriminalitě

Praha - Podle demografické studie Univerzity Karlovy (UK) hrozí desetitisícům zahraničních dělníků, že po ztrátě zaměstnání uvíznou v síti nelegálních aktivit. Obzvlášť v souvislosti s dopady současné hospodářské krize se počet propuštěných výrazně zvyšuje. České úřady pak podle autorů studie ztrácejí nad těmito lidmi dostatečný přehled. Ministerstvo vnitra už připravuje zvláštní opatření.

Úředníci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) odhadují, že práci v Česku ztratilo již přibližně 12 tisíc cizinců. V polovině tohoto roku jich má na našem území navíc přibýt dalších 70 tisíc nezaměstnaných. Ministerstvo vnitra hodlá nezaměstnané cizince posílat domů. Vedle letenky by mohl každý z nich dostat i 500 eur. U lidí z bývalého sovětského bloku a asijských zemí existují důvodné obavy, že i přes úřední opatření nebudou chtít ČR opustit a často se pak uplatňují ve sféře kriminality.

Spoluautor knihy Nelegální ekonomické aktivity migrantů Ivan Starynsky říká, že skupiny, u nichž předpokládal, „že už jsou někde jinde, nebo legálně pracují, v současnosti vymáhají po podnikatelích výpalné.“ Podle šéfa cizinecké policie Vladislava Husáka chystají jeho složky důraznější kontroly po celé ČR.