Vláda se opět sejde po týdenní pauze - jednat bude i o skládce v Pozďátkách

Praha - Po týdnu se znovu sejde vláda. Na programu má novely zákonů o převodech zemědělských a lesních pozemků a o celní správě. Zabývat se má také pravidly bezpečnosti během předsednictví Česka Evropské unii. Zapracovat do něj chce i metody na zmírnění dopadů hospodářské krize. Jedním z hlavních bodů bude také osud skládky v Pozďátkách na Třebíčsku.

Maximální plocha lesního pozemku, který bude stát moci bezplatně převádět na obce, se možná zvýší z nynějších deseti na 50 hektarů. Novela má podle ministerstva zemědělství pomoci urychlit restituce lesní půdy a vyjasnit podmínky případných nákupů lesních pozemků osobami. Podíl půdy převedené na základě novely na obce bezplatně by se měl podle ministerstva pohybovat v jednotkách procent.

Další bod schůze: Skládka v Pozďátkách 

Vláda se také vrátí k odkupu skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku. Skládku, ze které uniká voda s kyselinou sírovou, chce stát odkoupit prostřednictvím podniku Diamo. Náklady na likvidaci půjdou do statisíců a ministerstva se přou o to, které z nich sanaci zaplatí.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) ale považuje tento způsob likvidace nebezpečného odpadu z Pozďátek za jediné možné řešení, které je možné nalézt. „Je to jediná možnost. My se musíme nejprve stát vlastníky a poté můžeme přistoupit ihned k sanaci,“ upozornil v rozhovoru pro Českou televizi. „Namísto slibů posledních vlád tady skutečně konáme,“ dodal.

Bude stát vykupovat přebytečné mléko?

Dnešní schůze kabinetu se bude točit také kolem exportních dotací na mléko. Zemědělcům je slíbil ministr Gandalovič. Stát by přebytečné mléko vykoupil. Máslo a sušené mléko pak uskladnil a prodal, až to bude výhodnější. Ministr Gandalovič se bude snažit, podle jeho slov, o prosazení podpory exportu do třetích zemí. Jedná se především o Rusko, Ukrajinu a další země.