Nový autobus pro lyžaře začal jezdit ze Železné Rudy do Bavorska

Železná Ruda (Klatovsko) - Ze Železné Rudy do Bretterschachtenu začal dnes jezdit nový autobusový spoj pro lyžaře. V provozu bude do konce března pětkrát denně. Financují ho česká i bavorská Železná Ruda a provozovatel RDS bus se svým německým partnerem RBO. Dopravce už v prosinci zavedl linku propojující areály na české straně. Společně s nimi a německým partnery usiluje o jednotný skipas platný pro hlavní sjezdovky v oblasti. Sdělil to Ivan Kalina z RDS bus.

„Spoj za velmi příznivé ceny funguje i pro Němce. Jeho hlavní myšlenkou je propojení areálů,“ dodal. Města, dopravci a správci areálů nyní jednají, aby od nové sezony platil na obou stranách hranice jednotný skipas. „Tajně doufáme, že se to povede. Podmínkou jsou turnikety ve všech areálech,“ řekl Kalina. Němci z Bodenmaisu zjistili, že průměrná doba pobytu je tam „jen“ 2,5 dne. Poté ztrácí ježdění na jednom kopci atraktivitu. Chtějí se propojit s Čechy - Železnorudsko je například vhodnější pro rodiny s dětmi.

Linka se možná spojí i se Špičákem a Gerlachovou hutí

Za zpáteční jízdenku na nové lince zaplatí cestující tři eura (asi 84 korun). V Bretterschachtenu je 80 kilometrů tras, které jsou díky vyšším polohám kvalitnější než v ČR. Spoj vede přes Javor, kde mohou vystoupit sjezdaři. Tato cesta stojí včetně zpáteční dvě eura (56 Kč). Běžkaři mohou vystoupit ještě o stanici dříve pod Javorem na Brennesu, kde je 20 km upravených lyžařských stop do areálu Scheiben. Turisté ušetří nejen na dopravě, ale hlavně na parkovném, které stojí v Bretterschachtenu osm eur (přes 220 korun).

Spoj navazuje na nejvyužívanější vlak z Plzně, který přiváží lyžaře do Železné Rudy - Alžbětína v 09:15. Cestující pouze vystoupí z vlaku a přejdou na parkoviště na německé straně.

Koncem roku zavedl RDS bus desetikilometrovou linku mezi Špičákem a Gerlovou hutí. Dopravuje lyžaře na největší sjezdovky Špičák, Nádraží a Belveder. V cílových stanicích jsou známé běžecké trasy. „Poprvé od roku 1989 se dohodli podnikatelé, tedy provozovatelé areálů i hotelů, s městem na financování autobusové linky,“ uvedl Kalina. Cena jízdenky 20 korun se lyžařům strhne z ceny skipasu na každé sjezdovce. Autobus s osmi zastávkami jezdí pětkrát denně do konce března. Provozovatelé areálů zvažují, že by se podíleli také na lince do Bretterschachtenu.