Město vystěhovalo z janovského sídliště v Litvínově další dvě rodiny

Litvínov (Mostecko) - Litvínovská radnice o víkendu a dnes vystěhovala další dvě rodiny z problémového sídliště Janov. Vedení města se od loňského listopadu zaměřuje na obyvatele sídliště, kteří se dopouštějí přestupku a narušují občanské soužití. Obě rodiny patřily k neplatičům nájemného, v Litvínově neměly ani trvalé bydliště. Jedna rodina pochází z Kadaně, druhá ze Slovenska. V každé žily tři děti.

„Jedno dítě z rodiny z Kadaně bylo přes víkend umístěno do kojeneckého ústavu, zbylé dvě na dětském oddělení mostecké nemocnice. Dnes byli všichni sourozenci převezeni do Dětského diagnostického ústavu v Liberci,“ uvedla mluvčí radnice Margita Chalásová. Děti matky ze Slovenska ošetřila lékařka, spolu se svou matkou je přijme otec dětí v Ústí nad Orlicí.

O střechu nad hlavou přišlo o víkendu v Litvínově kvůli dlouhodobým dluhům za nájemné a služby spojené s bydlením i devět rodin v ubytovně pro nepřizpůsobivé obyvatele U Bílého sloupu. „Rodinám byly podle potřeby přiděleny místnosti v ubytovně pro nepřizpůsobivé občany V Dolíku, rodinám bez nezletilých dětí město nabídlo jen přístřeší,“ doplnila Chalásová.

Kontroly odhalily neoprávněné pobírání dávek

Kontroly v janovském sídlišti odhalily už dříve 44 rodin, jež neoprávněně pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Pracovníci odboru sociálních věcí spolu se strážníky zjistili, že příjemci nahlásili nepravdivé údaje nebo je neaktualizovali. Státní podporu jim proto sociální pracovnice odejmuly.

V sídlišti žije na 6000 obyvatel. Město spolupracuje s majiteli bytů v Janově, kteří plánují vystěhovat další desítky neplatičů nájemného. Firma Haines předá v nejbližší době 47 výpovědí z bytů, podala i 51 žalob na vyklizení bytů. První problémové nájemníky by mohla začít vystěhovávat v polovině roku. Hlavním úkolem opakovaných kontrol v sídlišti je podle místostarosty Martina Kliky (ČSSD) analýza nájemníků a důsledné řešení zjištěných přestupků: „Evidujeme přeplňování bytů obývaných Romy, problémem je zejména porušování hygienických předpisů, nezákonné odběry elektrické energie či narušování občanského soužití.“

Sídliště Janov
Zdroj: ČT24