Mýtné, hlavní úkol pro nového ministra dopravy Bendla

Praha - Mýtné se stalo hlavním tématem a úkolem nového ministra dopravy a místopředsedy Občanské demokratické strany Petra Bendla. V dnešním Interview ČT24 řekl, že výběr mýtného za automobily nad 3,5 tuny by se v době hospodářské krize zavádět neměl. Za hlavní cíl si Bendl vytýčil nákladní dopravu a chce změnit situaci, kdy autodopravci kvůli mýtnému využívají paralelní komunikace.

„Něco jiného bylo domlouvat to (mýtné) v době, kdy hospodářství v České republice rostlo, a něco jiného je zavádět zpoplatnění automobilu nad 3,5 tuny v době, kdy jsme rádi, že podnikatelský sektor funguje. Já se budu snažit přesvědčit pana premiéra a vládu i s tím vědomím, že je to v programovém prohlášením vlády. Takže je na premiérovi, zda na tom bude trvat a zda v rámci koalice na něčem takovém bude shoda,“ řekl Bendl.

V současné době platí mýtné nákladní auta od hmotnosti 12 tun. Návrh na zpoplatnění i automobilů nad 3,5 tuny, tedy menších nákladních aut, mají teď v rukou poslanci hospodářského výboru sněmovny. Ti ale k němu zatím nepřijali žádné usnesení.

„Tato novela se bude projednávat až na březnové schůzi sněmovny,“ řekl minulý týden Lidovým novinám poslanec Karel Sehoř (ODS). Ministerstvo dopravy původně plánovalo, že menší nákladní auta začnou platit mýtné v polovině letošního roku nebo začátkem roku příštího.

Úkol pro Bendla: Zbavit komunikace nižších tříd kamionů

Za první měsíc podle společnosti Kapsch, která mýtné brány v Česku provozuje, poklesl výběr mýtného asi o deset procent. „Je to tím, že dopady hospodářské krize jsou celoevropské a množství kamionů proudících Českou republikou klesá. To co mě trápí více, je skutečnost, že kamiony kvůli ušetření začaly jezdit paralelními komunikacemi,“ řekl Bendl. Hodlá teď hledat způsob, jak autodopravce motivovat k využívání zpoplatněných úseků českých silnic.

Bendlův resort uvažuje o možnosti zavést kombinovaný způsob mýtného, to znamená satelitní a elektronické mýtné. Na komunikacích, které jsou přetěžovány a mají sloužit osobní dopravě, chce využít dynamické váhy.