Policie znovu otevírá spisy kmotra Mrázka

Praha - Policejní detektivové mají opět na stole kauzu vraždy bosse podsvětí Františka Mrázka. Podle zjištění České televize kvůli tomu studují několik let staré spisy protikorupčního útvaru, které mapovaly jeho podnikatelské aktivity. Podle všech vyšetřovacích verzí měly totiž být právě obchodní spory důvodem Mrázkovy smrti. Policie věří, že se jí podaří pozadí Mrázkovy smrti poodhalit, opoziční ČSSD je naopak znepokojena a bojí se kompromitace.

Klíč k možnému objasnění smrti Františka Mrázka leží ve spisech protikorupční policie, která od poloviny 90. let mapovala aktivity mafiánského bosse i jeho obchodních přátel, hlavně Radovana Krejčíře a Tomáše Pitra. Tak uvažují analytici Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří se teď dostali k deseti spisům, včetně známé Krakatice, a ty teď zkoumají. „Nelze očekávat, že by tato analýza byla samospasitelná a ukázala by prstem na vraha nebo zadavatele vraždy. Ale může nám ukázat směr, kterým je možné se vydat,“ věří mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Mrázek byl právě před třemi lety zastřelen před sídlem svých firem v Durychově ulici v Praze. Kulka nájemného střelce ho zasáhla do srdce, Mrázek byl na místě mrtvý. Detektivové jsou si jistí, že Mrázek zemřel kvůli svým podnikatelským aktivitám. Ty jsou podrobně zmapovány ve spisu Krakatice, na který před čtyřmi lety navázal svazek Kmotr. Svá zjištění policisté zapisovali i do dalších spisů, často s názvy z živočišné říše: Paryba, Slon nebo Halibut. Poslední spis jménem Vlna už v roce 2006 upozorňoval, že se Tomáš Pitr chystá utéct z Česka. To se také stalo a policie se nyní snaží zjistit, kde se Pitr, klíčová osoba vyšetřování, průběžně nachází.

Opozice se bojí zneužití spisů

Opoziční ČSSD nemá ve vedení protimafiánského útvaru důvěru a znovuotevření spisů ji znepokojilo. „Jde mi spíš o to, aby nedošlo k nějakému zneužití, aby si jeden útvar nevyžádal spisy od toho druhého jenom proto, že chce využít nějakých informací,“ upozorňuje předseda Výboru pro bezpečnost František Bublan (ČSSD).

Na stranu vyšetřovatelů se naopak staví ministr vnitra Ivan Langer: „Myslím si, že se má vyzkoušet jakákoliv možnost, aby se odhalil pachatel dosud neobjasněného trestného činu.“ Analýza Mrázkovy minulosti má v tuto chvíli čtyřicet stran a dál se rozrůstá. Práce na ní ovšem potrvá ještě několik měsíců.