Poslanci přerušili projednávání Lisabonu do 17. února

Praha - Zákonodárci přerušili projednávání Lisabonské smlouvy do 17. února. ODS se podařilo s podporou komunistů a osmi lidovců prosadit návrh Marka Bendy a Evy Dundáčkové (oba ODS). Hlasování o klíčovém dokumentu, který má reformovat Evropskou unii, se tak opět posouvá. Do 15. února by měly smlouvu projednat poslanecké výbory. Teď začne 48. řádná schůze Poslanecké sněmovny, na které by se mělo mimo jiné hlasovat o armádních misích.

Pro odklad hlasovalo 115 ze 196 poslanců. Návrh na odklad z dílny ODS vychází z doporučení sněmovních výborů zahraničního a ústavně-právního, které projednávání smlouvy přerušily kvůli přípravě prováděcí novely k Lisabonské smlouvě. Poslanci chtějí, podobně jako senátoři, pro vládu takzvaný vázaný mandát. Měl by sněmovně a Senátu zaručit, že bez jejich souhlasu by zástupci vlády nemohli rozhodnout o převodu pravomocí z Prahy do Bruselu. „Národní parlamenty a v řadě států Evropské unie včetně Německa, Polska a dalších si to vyhradily a mohou říct - nesmíte, vládo. Vláda musí přijít do sněmovny, aby směla pravomoc v otázkách třeba rodiny přenést na evropskou úroveň. To pokládám za správné, aby přenos pravomocí nebyl nekontrolovatelný,“ prohlásil Benda v rozhovoru pro ČT.

Opoziční ČSSD relativně krátký odklad vcelku vítá. „Byli jsme připraveni hlasovat o smlouvě už dnes,“ řekl po hlasování České televizi předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Ve hře byl totiž i návrh poslance KSČM Václava Exnera, který navrhoval přerušení projednávání až do konce května, což Paroubek nepokládá za vhodné. Tím, že byl schválen návrh Bendy a Dundáčkové, zákonodárci o tomto ani nehlasovali. Paroubek také připomněl, že Češi teď předsedají Evropské unii a o to víc se na ně upírá pozornost zahraničních médií, takže by se Lisabonská smlouva měla schválit co nejdříve. Někteří lidovci podpořili odklad na 17. únor v obavách, že by se hlasování odložilo na neurčito.

Neprošel ani první návrh předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, podle kterého měla sněmovna nejprve hlasovat o návrhu zákona, podle něhož by o smlouvě měli rozhodnout lidé v referendu. 

Lisabonská smlouva - parlament o ní jedná už rok

Evropská unie se na podobě dokumentu, který má reformovat sedmadvacítku a nahradit euroústavu pohřbenou Francouzi a Nizozemci, shodla v říjnu 2007. Šéfové států a vlád unie se pod Lisabon slavnostně podepsali v prosinci téhož roku. V lednu 2008 ji odeslala česká vláda do parlamentu. Poslanci smlouvu v prvním čtení podpořili, poté se dokument na návrh části senátorů ODS dostal až k Ústavnímu soudu, který posuzoval, zda není v rozporu s českým právním řádem. Dokument odmítli v červnu Irové v referendu a v listopadu se Ústavní soud usnesl, že se v ratifikaci může pokračovat. Jednání soudu se účastnil i prezident Václav Klaus, který Lisabon odmítá, označuje ho za mrtvý dokument a přejmenovanou euroústavu. Pro přijetí dokumentu je hlavně sociální demokracie a zelení, ODS je rozdělena. Kongres strany v prosinci loňského roku schválil usnesení, podle kterého je na samotných poslancích a senátorech, jak budou hlasovat.

Lubomír Zaorálek ukončuje schůzi poslanecké sněmovny.
Zdroj: ČT24