Poslanci schválili zahraniční armádní mise

Praha - Poslanecká sněmovna schválila působení českých vojáků v zahraničí v letošním roce. Pro návrh nakonec hlasovali také čtyři poslanci opoziční sociální demokracie. Ke schválení misí také přispělo vypárování lidoveckého poslance Tomáše Kvapila, které přislíbila KSČM. Podpora sociálních demokratů se podařila zástupcům koalice vyjednat až těsně před hlasováním - poslanci ČSSD navzdory předchozím vyjádřením nakonec mohli hlasovat každý podle svého názoru. Pro hlasovali kromě zástupců vládní koalice také nezařazení poslanci, Jan Hamáček, Zdeněk Jičínský, Miroslav Svoboda a Antonín Seďa z ČSSD.

Vedení sociální demokracie v polovině ledna oznámilo, že poslance ve věci misí nebude omezovat. Poté, co šéf poslanců ODS Petr Tluchoř včera v České televizi informoval, že koalice má dost hlasů pro podporu misí, rozhodl se poslanecký klub ČSSD, že mise aktivně nepodpoří.

ODS s ČSSD jednala, přestože hlasů měla tentokrát dost

Sociální demokracie změnila názor až po společném jednání Jiřího Paroubka, Mirka Topolánka a předsedů poslaneckých klubů ODS a ČSSD Petra Tluchoře a Bohuslava Sobotky. „Nepříliš velkou většinou klub sociální demokracie zrušil závazné hlasování v této věci, takže se poslanci mohli v této věci rozhodnout a hlasovat podle vlastního přesvědčení,“ řekl po jednání předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

Poslanci nevyhověli požadavku Věry Jakubkové hlasovat o všech misích jednotlivě. Přistoupili ale na její požadavek, aby vláda musela o působení misí podrobně informovat.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a sociální demokrat Lubomír Zaorálek rovněž žádal své poslanecké kolegy o přehodnocení českého přístupu k afghánské misi. Sociální demokracie totiž už dlouhodoběji vznáší otázku, nakolik smysluplná je česká účast v regionu. „Naším cílem je snížit české angažmá v regionu. Zdá se, že spoléhání na čistě vojenské řešení nepřináší dostatečné výsledky, a my chceme hledat i jiná řešení,“ řekl ve čtvrtek večer v České televizi (Události, komentáře) místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vládě se oddychlo, závazky se plní dál

Mise nakonec schválilo 105 poslanců. Premiér Topolánek ocenil účast čtveřice sociálních demokratů na celém hlasování, které podle něj bylo klíčové i z mezinárodního hlediska. Obdobně se vyjádřil i expert zelených na zahraniční problematiku Ondřej Liška: přijetím misí se Česku podaří dodržet naše mezinárodní závazky.

Pochvalně se vyjádřil i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Kdyby armáda musela realizovat na papíře připravený plán ukončení misí, bylo by to podle něj velmi složité a finančně náročné.

Na rozdíl od armádních misí poslanci z programu schůze postupně vyřadili hlasování o Lisabonské smlouvě, ke které se vrátí 17. února, hlasování o antidiskriminačním zákonu i o Julínkových zdravotnických reformách.