Klesl počet trestných činů, ale i objasněných případů

Praha - Statistiky policejního vyšetřování za minulý rok do měsíce listopadu naznačují, že se policistům podařilo objasnit méně případů než rok předcházející. Zároveň však poklesl také počet spáchaných trestných činů.

Zatímco v roce 2007 vyřešila policie do konce listopadu kolem 39 procent případů, loni se jim podařilo za jedenáct měsíců objasnit zhruba o 2 procenta zjištěných trestných činů méně. Počet spáchaných zločinů se snížil o čtyři procenta. Především u hospodářské kriminality poklesla objasněnost o 10 procent. Násilných trestných činů vyřešili policisté o 6 procent méně.

Celkové výsledky kriminality za minulý rok již v lednu na jednání bezpečnostního výboru pražského magistrátu představila policie v Praze. V metropoli lidé již tradičně spáchali nejvíce zločinů. Hlavní město podle policistů vykazuje stejný trend jako celá ČR. Snížil se jak počet trestných činů, tak jejich objasněnost.

Jednou z možných příčin poklesu objasněných kriminálních činů může být i nadále neuspokojivý početní stav policie, které k naplnění tabulkových míst stále schází přes 4500 lidí. Špatně je na tom především Praha, kde policii chybí 1000 lidí.