Soud osvobodil manažery Agroplastu v kauze pašování zbraní

Liberec - Krajský soud v Liberci dnes znovu zprostil viny bývalé manažery Agroplastu Petra Perničku a Zbyňka Švejnohu. Oba čelili žalobě z nelegálního obchodování se zbraněmi a hrozilo jim až osm let vězení. Oba od počátku popírali svou vinu. Soudkyně Olga Fričová řekla, že některá zjištění naznačovala Perničkovu aktivitu i při méně legálních obchodech se zbraněmi, důkazy proti němu ale netvoří ucelený, nepřerušovaný řetězec. Soudní síň šokovala Fričová tím, že kvůli procedurálním chybám vlastně nikdy nezačalo trestní řízení. Kauzu, o kterou se zajímala i americká tajná služba a rozvědky dalších zemí, označila za nebetyčnou ostudu českého soudnictví.

„Důkazy získané při vyšetřování v Bulharsku a v Rakousku se nedají použít. Při výsleších chyběli obhájci obviněných. Zeje tady důkazní díra, která se nedá ničím nahradit,“ prohlásila Fričová. Rozsudek není ještě pravomocný, státní zástupce se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze.

Podle Fričové se při zahájení trestního stíhání Perničky a Švejnohy staly tak hrubé chyby, že trestní stíhání vlastně nikdy oficiálně nezačalo. Podpisy advokátů na doručenkách nesouhlasí, protože je převzal někdo úplně jiný, to odporuje právnímu postupu. Také Perničkův údajný trestný čin vyšetřovatel popsal tak, že se dá zaměnit s jiným skutkem. „Něco takového není podle trestního řádu možné. Nikdo si toho ale nevšiml, ani soudce, který případ řešil přede mnou,“ upozornila Fričová.

Obžalovaní měli prodat protiraketový systém do Ruska 

Obžaloba vinila oba manažery z toho, že Agroplast v letech 1994 až 1999 obchodoval se zbraněmi bez povolení a licence. Švejnoha byl tehdy zadržen na letišti v Ázerbájdžánu spolu se šesti rozmontovanými stíhačkami MIG 21 za 840 tisíc dolarů. Letouny směřovaly do Severní Koreje. Podle státního zástupce Jana Jakovce je tento důkaz nezpochybnitelný. „Já jsem samozřejmě o vině obžalovaných přesvědčen. Myslím si, že důkazy, které jsme předložili, nebyly super, ale byly. Bohužel soudu nestačily.“ 

Proces s Perničkou a Švejnohou začal téměř před pěti lety, policejní vyšetřování se rozběhlo už v druhé polovině 90. let. Osvobozující rozsudek v případu vynesl krajský soud i v červenci 2006, protože proti nim nenašel důkazy. Státní zástupce se ale odvolal a Vrchní soud v Praze verdikt zrušil. Jedním z důvodů byl chybějící výslech Perničky u soudu. Pernička ihned po Švejnohově zatčení zmizel do zahraničí a řízení se proti němu vedlo jako proti uprchlému, u soudu poprvé vypovídal loni v květnu.