Od roku 2006 nejvíce posílila ČSSD, Zelení přišli o polovinu voličů

Praha - Poslední změny během volebního období svědčí o bohaté fluktuaci voličstva napříč stranami. Koaliční partaje zaznamenaly veskrze úbytek voličů, které jim za éru jejich vládnutí nejvíce odlákala opoziční ČSSD. Nejen že jsou sociální demokraté magnetem pro voliče KSČM, ale oslovují také třetinu těch, kteří v roce 2006 volit vůbec nešli. Stabilní voličská základna zesílila proti loňskému květnu u KDU-ČSL, oproti Straně zelených, která se posouvá na okraj politického spektra.

Nadvládu sociální demokracie na české politické scéně zapříčinilo jednak setrvání takřka všech příznivců z června 2006 ve voličském táboře, jednak přísun značného podílu nových stoupenců z celého politického spektra. Od posledních parlamentních voleb zůstalo ČSSD věrných 91 % jejích voličů. Navíc dokázala přitáhnout po 9 % voličů, jak od svého největšího oponenta ODS, tak voličů KDU-ČSL. Do svého elektorátu dokonce přivedla zhruba čtvrtinu voličů Strany zelených.

Straně zelených voličská základna od voleb 2006 ubyla zhruba o polovinu, ztrátami se vyznačuje preferenční vývoj také u ODS a v menší míře i u třetí koaliční strany, KDU-ČSL. Třetina z lidí, kteří k posledním parlamentním volbám nepřišli, by dnes volila ČSSD, pouze 15 % ODS. Významný podíl z nevoličů z roku 2006 by nevolil v žádném případě ani nyní (13 %) a dalších 16 % uvedlo, že není rozhodnuto, což se dá považovat za „nepravděpodobnou účast“.